Ponedjeljak, 26. veljače 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Sastanak s predstavnicima DHMZ-a na temu projekta METMONIC

27.02.2018.


U Palači Ranjina u utorak je održan sastanak predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije te jedinica lokalne samouprave s područja županije s predstavnicima Državnog hidrometeorološkog zavoda na temu ostvarenja projekta ”Modernizacija meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj – METMONIC”.

 

 

Projekt vrijedan 345 milijuna kuna za koji je odobreno sufinanciranje od strane EU u iznosu 85 posto sredstava predstavili su ispred DHMZ-a Nataša Strelec Mahović i Branka Ivančan-Picek koje su istaknule kako se diljem Hrvatske planira postavljanje ukupno 6 radara od čega 3 na Jadranu kao i 34 glavne postaje, 139 klimatoloških te 264 kišomjerne postaje. Također u sklopu projekta planiraju se i dvije visinske postaje te pet meteooceanografskih plutača.

 

 


Iz DHMZ-a su poručili kako će svi podaci izmjereni ovim sustavom biti javno dostupni, a u trenutnoj fazi projekta traže se pogodne lokacije koje će predložiti na svojim područjima upravo jedinice lokalne samouprave.
Na sastanku se dotaknulo i teme postavljanja meteorološkog radara na lokaciji Rota na Pelješcu, što je svojedobno izazvalo negativnu reakciju u javnosti i bunu dijela tamošnjeg stanovništva.

 

 


Ravnateljica DHMZ-a Branka Ivančan-Picek rekla je kako su negativne reakcije rezultat nedovoljne informiranosti te predložila javnu tribinu na tu temu u općini Orebić.
”Meteorološki radari nisu isto što i vojni ili ”promatrački” radari. Zračenje koje on odašilje je deset puta manje nego zračenje mobitela kojeg držite na uhu. Nadalje takav radar zrači isključivo u manjim snopovima i prema nebu što je i logično. Vi možete stajati ispod kupole i ništa vam ne bi bilo”, rekla je ona.

 

 


Zamjenik župana Joško Cebalo prihvatio je tu inicijativu kao dobru te istaknuo kako bi bilo dobro da se DHMZ javio Dubrovačko-neretvanskoj županiji i čelnim ljudima u općini Orebić prije inicijalnih promatranja lokacije Rota.
”U svakom slučaju vjerujem da ćemo iznaći pravo rješenje temeljeno na argumentima, razumijevanju i uvažavanju”, rekao je Cebalo.

Najčitanije (7 dana)

Teška prometna na Mišićima
ELEKTROJUG: Gdje u Župi u četvrtak nema struje
FOTO: Dubrovčani dočekali svoje zlatne vaterpoliste


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja