Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Ortodontski aparatić samo za djecu roditelja dubljeg džepa

11.12.2013.


Prema novom pravilniku o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, pravo na besplatni ortodontski aparatić imat će djeca do 18. godina života s anomalijama poput nedostatka jednog ili više zuba ili prekobrojnih zuba, anomalijama zagriza, krivo izniklim zubima... Prvi puta točno su propisane anomalije čije će ispravljanje plaćati HZZO, dok će troškove ispravljanja svih ostalih nepravilnosti zuba, koje se smatraju estetskima, plaćati roditelji.

 

Pravilnik sadrži popis ukupno 14 anomalija zuba koje se smatraju zdravstveno opravdanim razlogom za nošenje aparatića, a neke su od njih, primjerice zagriz i pregriz, definirani u milimetrima. Tako se više, poručuju iz HZZO-a, ne bi smjelo događati da se na listi čekanja za aparatić nađu i djeca kojoj ta naprava možda i nije potrebna. 

 

Anomalije za koje plaća HZZO

 

1. Hipodoncija jednog ili više zuba 

2. Pregriz

3. Obrnuti pregriz

4. Obrnuti pregriz

5. Križni zagriz

6. Škarasti zagriz 

7. Distopija zuba

8. Otvoreni zagriz

9. Duboki zagriz s dodirom zubnog mesa ili nepca 

10. Djelomično iznikao zub zbog nedostatka prostora 

11. Prekobrojni zubi 

12. Impaktirani zubi 

13. Rascjepi i druge kraniofacijalne anomalije 

14. Ankiloza mliječnog zuba 

 

Nova će regulativa pogoditi djecu s blažim anomalijama zuba, čiji roditelji više ne mogu računati na besplatni aparatić. Kako je cijena takvih aparatića i do 15.000 kuna, svojoj će ih djeci moći priuštiti samo roditelji dubljeg džepa U HZZO-u pak tvrde da novim pravilnikom nisu oštetili nikoga, jer djeca s estetskim anomalijama ni dosad nisu imala pravo na ortodontske aparatiće na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. 

 

  – Dosad nisu bili jasno definirani kriteriji o pravima na ortodontske naprave na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. U slučaju nekritičkog postupanja ugovornih doktora, događalo se da su osiguranici s estetskim anomalijama bez funkcionalnih problema bili u istom položaju kao i oni s teškim funkcionalnim poremećajima, upozoravaju iz Direkcije HZZO-a. Novi će pravilnik, kažu, pomoći da se razgraniči kad je u pitanju funkcionalni i zdravstveni, a kada estetski problem. 

 

 

Blaža pravila

 

Tomislav Lauc, predsjednik Hrvatskog društva ortodonata, kaže kako su novim pravilnikom bez prava na besplatni aparatić ostala djeca s anomalijama trećeg stupnja, a dio njih je, tvrdi, ne samo estetski već i funkcionalni problem. 

 

Nacionalna lista čekanja bit će gotova do 15. prosinca, a tada će se znati koliko djece u Hrvatskoj čeka na ortodontski aparat. One koji tu ne spadaju, ortodonti će zvati telefonom, a djeca s težim anomalijama na red bi trebala doći tijekom 2014.

 

  – Tako postavljeni kriteriji su previsoki. Križni je zagriz, neovisno o veličini, ozbiljni funkcionalni problem, a priznat će se samo nekoj djeci – upozorava Lauc. 

 

Mladen Šlaj, predsjednik Hrvatskog ortodontskog društva koje je predložilo ovakvo rješenje, tvrdi da su nova pravila daleko blaža od onih u državama EU. 

  – Liste čekanja pune su djece kojima ne treba terapija, a od njih ne mogu doći na red oni kojima aparatić doista treba. U ortodonciji plaćamo ono što se ne plaća nigdje u Europi i vrijeme je za uvođenje reda. Čak je 90 posto anomalija estetske naravi i ne ugrožava dentalno zdravlje – poručuje Šlaj, te zaključuje kako će se novim pravilnikom stati na kraj umjetno napuhanim listama čekanja na aparatić. 

 

Prema nekim procjenama, oko 80 posto djece danas ima pravo na ortodontski aparatić, a njihov bi udio po novim pravilima mogao pasti na oko 30 posto.

 

 

Varga: HZZO ne plaća pametne telefone, pa neće ni aparatiće

HZZO je proveo blic-test na 300 djece na listama čekanja za aparatić s najtežim stupnjem anomalija. Pokazalo se da je 70 posto te djece bilo krivo klasificirano, ističe Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a.  
 

  – Dosad su i zdrava djeca nosila aparatiće radi estetike. Postalo je pomodno imati smartphone i ortodontski aparatić, a HZZO ne plaća pametne telefone, pa neće ni aparatiće – poručuje Varga.  
 

Novilist.hr

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja