Utorak, 5. ožujka 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Forum o povezanosti Jadransko jonske regije

24.05.2018.


Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu Trećeg godišnjeg foruma Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR) u Cataniji (Italija). Tema ovogodišnjeg Foruma je „Naša regija, naša budućnost”, a rasprave se vode o prometnoj povezanosti te izgradnji i osnaživanju energetskih mreža u cilju razvoja Jadransko-jonske regije. Razgovara se također o mehanizmima financiranja četiri stupa Strategije EUSAIR te o novim idejama i projektima.

 

 

U svom izlaganju na otvorenju Foruma župan Dobroslavić govorio je o ulozi Europskog odbora regija i njegovih radnih tijela u podršci implementaciji Strategije EUSAIR, no naglasio je pritom da u ovom trenutku ne možemo biti zadovoljni stupnjem realiziranih projekata. Župan je ukazao i na važnost kvalitetnijeg višerazinskog upravljanja procesima, na potrebu boljeg korištenje raspoloživih fondova EU te istaknuo važnost brže realizacije projekata iz područja prometa kao preduvjeta ukupnog razvoja regije. U tom smislu, kao najvažnije projekte župan Nikola Dobroslavić je istaknuo nastavak izgradnje jadransko-jonske autoceste, rekonstruciju željezničke pruge od Ravene do Brindisija na talijanskoj obali te unaprjeđenje ukupnih prekomorskih zračnih i morskih veza.

 

 

Župan Dobroslavić govorio je također o migracijskim izazovima regije te pohvalio inicijativu Europske komisije za povećanjem sredstava za migracije i obranu granica EU u prijedlogu novog Višegodišnjeg financijskog okvira EU.

 

 

Na današnjem Forumu usvojena je Deklaracija iz Catanije u kojoj je prihvaćen zahtjev Vlade Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije za prijem u članstvo EUSAIRA. Deklaracijom se traži od Europske komisije i Vijeća EU da poduzmu sve potrebne korake kako bi se BJR Makedonija uključila u Strategiju EU za Jadransku i Jonsku regiju kao deveta zemlja članica.

 

 

Strategija EUSAIR pokrenuta je 2014. godine i uključuje četiri države članice EU: Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Grčku te države koje žele pristupiti Uniji: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Srbiju. Suradnja se odvija u okviru četiri strateška područja – prometu, plavom rastu, održivom turizmu te kvaliteti okoliša.

Najčitanije (7 dana)

Prof. dr. Marić: Velik broj značajnih Dubrovčana podrijetlom je iz zaleđa
EPICENTAR U BIH: Novi potres noćas na dubrovačkom području


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja