Srijeda, 17. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Nardelli: Kupari će dobiti hotelski kompleks kakav Hrvatska još nije vidjela

12.09.2018.


Župski vijećnici na današnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Župa dubrovačka usvojili su Odluku o Izradi Urbanističkog plana uređenja Kupari I. Kako je objasnio pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Jure Marić, tu se zapravo radi o tehničkoj odluci.

- Došlo je do poznatog zastoja cijelog projekta zbog brenda koji će biti u Kuparima, sad je projekt nastavljen, ali zbog tog zastoja javna rasprava o Urbanističkom planu nije održana. Sporazumni ugovor je iz 2016. godine, a ako se po zakonu javna rasprava ne održi kroz dvije godine onda se proces mora obnoviti. Ništa se nije mijenjalo u odluci. - rekao je Marić.

Podsjetimo, Vlada RH u lipnju je dala suglasnost Ministarstvu državne imovine za sklapanje Aneksa I. Ugovora o realizaciji Projekta Kupari I. Radi se tu o preduvjetu za realizaciju izgradnje hotelskog kompleksa Kupari. Investitor u ovom projektu je tvrtka Avenue ulaganja. Inače, oko gradnje u Kuparima postojali su i prijepori te je u jednom trenutku i ministar državne imovine Goran Marić kazao kako od projekta neće biti ništa. Naime, u uvjetima natječaja postojao je određeni brend po čijim će uvjetima investitor graditi i poslovati, a riječ je o Marriott International. No, investitor je tražio izmjenu brenda, a problem je ispao jer je ime novog dostavio bez pisma namjere na kojem je inzistirala Vlada. Novi odabrani brend je Four Season's, s čim su se na kraju usuglasile sve strane.

Na današnjoj sjednici Vijeća, nastala je zanimljiva rasprava. Vijećnik Marko Miloslavića (KLGB Marka Mislovlavića) komentirao je kako se Kupari trebaju obnoviti, ali i zapitao se o potrebi da tamo bude 1500 ležajeva.

- Tu se otvaraju brojni drugi izazovi, Tko će raditi, što će se nuditi u kompleksu, je li to stvarno nama treba i koliko ćemo dobiti od ovoga, a koliko ćemo izgubiti? Koje su ekološke posljedice? Ovo je možda šira tema, ali želim upozoriti jer osim prostora za koji dobijamo mrvice naknade nemamo baš toliko puno koristi koliko imamo gubitka. Mislim da pilamo granu na kojoj živimo. - rekao je Miloslavić.

Odgovorio mu je načelnik Nardelli.

- Hvala na zabrinutosti. Ali, nema razloga za brigu. Prema našem i županijskom Prostornom planu stoji 1500 ležajeva, ali to je zbog toga što je u sadašnjem kompleksu toliko ležajeva. Smjernice koje nam je uputio investitor govore da će biti manje od 500 kreveta. Sami brend Four Season's je garancija da ćemo dobiti hotelski kompleks kakvog Hrvatska još nije vidjela. Od samog projekta je Općina već imala ogromne koristi. Profitirali smo i imovinsko-pravno te je dio infrastrukture Kupara upisan na ime Općine za potrebe vrtića. Kad Kupari krenu dobit ćemo i tako jak brend, ali i nova radna mjesta, porez na dohodak, boravišne pristojbe.... Tu je i onih 25 posto za pravo gradnje i trećina naknade za koncesiju pomorskog dobra. - objasnio je Nardelli.

Pročelnik Marić također je dodao da su promišljanja Miloslavića neutemeljena te kako je obaveza Općina donijeti UPU, kako bi investitor mogao nastaviti s aktivnostima da kompleks napokon zaživi.

Inače, svi su vijećnici osim Miloslavića i Antuna Bašića (KLGB Antuna Bašića) bili za usvajanje ove odluke. Miloslavić i Bašić su bili suzdržani. Načelnik Nardelli ih je pitao zašto su suzdržani.

- Nisam protiv plana niti protiv toga da se naprave Kupari. Dapače, ali imam osjećaj da investitor kupuje vrijeme i da zavlači. Godine 2015. dosta toga je dogovoreno, a da je htio mogao je početi s uklanjanjem objekata. Sad je tu aktualiziran i projekt Kupari IV gdje je još 800 ležajeva.... - rekao je Bašić.

- Nisam vidovit, vi očito jeste pa znate kakav je investitor! Nije istina što ste rekli. Počinjete priču o Kuparima IV, a to nema veze s ovim, to je jedna buduća priča. - kazao je Nardelli.

- Također, u nas se realiziraju planovi koji su zastarjeli. Projekt se realizira nakon 20 godina, to je veliko razdoblje pa se napravi ono što je zastarjelo. - dodao je Bašić.

- To je vaš razlog da budete suzdržani? Odlično! Super! Kad bi svi razmišljali kao vi i bili suzdržani nikad ne bismo donijeli ovako važnu odluku. - zaključio je župski načelnik Silvio Nardelli.

Dakle, sad Općini slijedi izrada UPU-a. To vrijeme investitor može iskoristiti za projektiranje, koje dakle može ići paralelno s donošenjem Urbanističkog plana, ishođenje projektne dokumentacije, ali i rušenje svih objekata u Kuparima, osim hotela Grand, koji je pod konzervatorskom zaštitom i koji će se obnoviti.

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
IGRE: Čarobna šuma na Lovrijencu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja