Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Ređenje čak trojice đakona za Dubrovačku biskupiju - tko su oni

06.11.2018.


Sveti red đakonata na putu prema svećenstvu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u petak, 9. studenog na misi u 18 sati po rukama dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića primit će trojica bogoslova Robert Karačić, Josip Mudri i Tonći Ante Prizmić.



 

U Dubrovačkoj biskupiji, koja godinama ima nedostatak svećeničkih zvanja, ređenje trojice kandidata je veliki blagoslov i izvor nade, osobito jer je zadnji put ređeno više od dvojice kandidata prije više od pedeset godina. Posljednje đakonsko ređenje kandidata za Dubrovačku biskupiju bilo je 2013. godine.




 

Jedno od mjerila životnosti neke kršćanske zajednice jest rađanje novih svećeničkih i redovničkih zvanja. U ovom trenutku u Dubrovačkoj biskupiji tek je šest biskupijskih svećenika rođeno na području biskupije, a od njih su trojica aktivna u pastoralu. Zbog toga je važan znak duhovnog buđenja biskupije ovo ređenje trojice đakona, od kojih su dvojica zvanja sa područja naše biskupije.



 

Put prema svećeništvu razlikuje se od osobe od osobe a svi koji to žele postati trebaju proći izobrazbu i duhovnu formaciju. Neki mladići se već po završetku osnovne škole prijavljuju u sjemenište a nakon što budu primljeni pohađaju srednju školu pa onda nastavljaju bogosloviju. Drugi se nakon završene srednje škole prijavljuju u bogosloviju te nakon pripremnog perioda završavaju petogodišnji teološki studij, treći se prijavljuju i u kasnijoj životnoj dobi. Usporedo sa studiranjem, u bogosloviji se kroz različite duhovne programe i aktivnosti pripremaju za buduće zvanje. Njihovi odgojitelji im pomažu u razlučivanju zvanja, te se sukladno tome, pripuštaju službama koje trebaju primiti prije Svetog rada đakonata. Te službe prema posljednjem Zakoniku kanonskog prava su kandidatura, lektorat i akolitat.



 

Večer uoči ređenja trojice bogoslova za đakone Dubrovačke biskupije u četvrtak, 8. studenog s početkom u 20 sati u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike upriličit će se klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje će predvoditi budući đakoni Robert Karačić, Josip Mudri i Tonći Ante Prizmić. Na misi u 18 sati položiti će Ispovijest vjere i Izjavu o svojevoljnom preuzimanju obveze celibata koja je sastavni dio đakonskog ređenja.

 

ŽIVOTOPISI

 

ROBERT KARAČIĆ, sin Branka i Božene r. Sršen, rođen je 20. srpnja 1994. u Dubrovniku, kršten 21. kolovoza 1994. u Cavtatu i krizman 25. travnja 2009. u istoj župi. Treće je dijete od sedmero braće i sestara.

 

Nakon završetka osnovne škole u Cavtatu, upisao je Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju u Splitu kao sjemeništarac Dubrovačke biskupije, a potom je 2013. godine svoj put kao bogoslov nastavio u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu. 16. ožujka 2016. je u Splitu primljen među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije, a u Splitu je također primio službu lektora (čitača) 19. ožujka 2016. i službu akolita (pratioca) 11. ožujka 2017. godine. Dana 26. rujna 2018. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu je završio Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Filozofsko-teološki i stekao akademski naziv Magistar teologije.

 

Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku uputio je 26. listopada 2018. molbu za primanje svetog reda đakonata na koju je biskup Mate pozitivno odgovorio 7. studenoga 2018.

Pastoralni praktikum će vršiti u župi sv. Mihajla na Lapadu u Dubrovniku.



 

JOSIP MUDRI sin Dražena i Ljiljane r. Rajković, rođen je 31. svibnja 1988. u Vinkovcima, kršten 3. srpnja 1988., u Rokovcima, krizman 24. svibnja 2003. u Andrijaševcima. Rođen je kao prvo dijete od petoro braće i sestara.

 

Živio je u Rokovcima, selu nedaleko Vinkovaca. Osnovnu školu pohađao je u Andrijaševcima, a nakon nje upisao je Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Katolički bogoslovni fakultet upisao je 2007. u Đakovu. 30. studenoga 2009. u Đakovu je primio službu lektora (čitača), 15. listopada 2014. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu, Sveučilišta u Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku je stekao visoku stručnu spremu i akademski naziv diplomirani teolog, 19. siječnja 2017. je primljen među bogoslove Dubrovačke biskupije, 25. veljače 2018. u župi Mokošica (Dubrovačka biskupija) primio je službu akolita (pratioca), a 4. svibnja 2018. primljen među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije.

 

Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku uputio je 29. listopada 2018. molbu za primanje svetog reda đakonata na koju je biskup Mate pozitivno odgovorio 7. studenoga 2018.

Pastoralni praktikum će vršiti u župi Svetog Spasa u Mokošici.


 

TONĆI ANTE PRIZMIĆ, sin Mara i Jasminke r. Radeljić, rođen je 1. siječnja 1994. u Splitu, kršten za vrijeme rata u izbjeglištvu 27. ožujka 1994. u Vinjanima Donjim i krizman 2. svibnja 2009.  u župi sv. Križa, Gruž – Dubrovnik. Ima jednu stariju sestru.

 

Osnovnu školu završio je u Dubrovniku, kao i srednju Turističku i ugostiteljsku školu. Godine 2012. stupio je u dominikanski novicijat, ali je razlučivanjem shvatio da redovnički put nije za njega pa je uputio molbu dubrovačkom biskupu da ga primi kao bogoslova za Dubrovačku biskupiju. Prve dvije godine bogosloviju i Katolički bogoslovni fakultet pohađao je u Zagrebu. U Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu prešao je 2015. godine, gdje je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu nastavio studij teologije. 16. ožujka 2016. je u Splitu primljen među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije, a u Splitu je također primio službu lektora (čitača) 19. ožujka 2016. i službu akolita (pratioca) 11. ožujka 2017. godine. Dana 6. studenoga 2018. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu je završio Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Filozofsko-teološki i stekao akademski naziv Magistar teologije.

 

Biskupskom ordinarijatu u Dubrovniku uputio je 26. listopada 2018. molbu za primanje svetog reda đakonata na koju je biskup Mate pozitivno odgovorio 7. studenoga 2018.

Pastoralni praktikum obavlja u župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli.

 

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja