Četvrtak, 18. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Vlada pomaže Dubrovačkoj biskupiji u njenim projektima

02.02.2019.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić sastali su se u Biskupovom domu u Dubrovniku. Na sastanku je premijer Plenković izrazio spremnost pomoći Dubrovačkoj biskupiji u njenim projektima, a biskup je govorio o crkvenom poslanju Dubrovačke biskupije, istaknuvši rad s mladima i brigu za obitelji kojima je život u današnje vrijeme sve zahtjevniji.

 

 

Predsjednik Vlade zahvalio je biskupu na prijemu ističući kako je taj posjet i boravak Vlade u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bio "dosta konkretan" i da će kroz projekte "moći ostaviti trag". Također, izrazio je spremnost pomoći Dubrovačkoj biskupiji u njenim projektima.

 

Dubrovački biskup zahvalio je premijeru i članovima Vlade RH na dosadašnjoj dobroj suradnji i što su, zajedno s gradonačelnikom i županom, prepoznali pozitivan doprinos djelovanja Dubrovačke biskupije.

 

“Hrvatska je Vlada prepoznala potrebu Dubrovačke biskupije da 'pođe prema ljudima'- stvaraju se nova naselja gdje je potrebno organizirati pastoralnu skrb", rekao je biskup Uzinić te dodao kako je doprinos prepoznat i u nastojanjima oko revitalizacije života u Gradu, gdje je uz projekt useljenja mladih obitelji unutar zidina, prepoznat i povratak biskupa u Grad kao simboličan čin koji govori o važnosti života u Gradu.

 

Biskup je zahvalio na darovanju ruševne zgrade u Gradu  i za darovano zemljište na Solitudu koje će omogućiti pastoralnu skrb za taj dio Lapada, koji se i dalje širi i razvija.

 

Mons. Uzinić predstavio je i projekt obnove Biskupijskog sjemeništa gdje se, uz još jedan razred gimnazije, planira i muški đački dom za 40-ak đaka. "To je vrlo zahtjevan projekt i organizacijski i financijski, koji će, ako se zajedničkim naporima uspije realizirati, predstavljati još jedan vrlo važan korak u vraćanju života u Grad i brizi za mlade", dodao je.

 

Darovane nekretnine bit će stavljene u funkciju unutar poslanja i misije Crkve. Ruševnu zgradu na Pustijerni, koja je neposredno povezana s biskupijskom zgradom u ulici Braće Andrijića br. 8, planira se na sličan način obnoviti kako bi se omogućilo stanovanje za još nekoliko obitelji unutar zidina. Dok se na zemljištu u Solitudu namjerava izgraditi pastoralni centar i prostori za biskupijski Caritas.

 

Te su nekretnine darovane kao zamjena za dio imovine oduzete Dubrovačkoj biskupiji i njezinim institucijama. Zbog višestoljetne brige svećenika i Crkve oko života u Gradu, Dubrovačka biskupija upravljala je s puno stanova, koji su bili davani u najam obiteljima. Nacionalizacijom za vrijeme prošle države, samo unutar zidina, Dubrovačkoj biskupiji oduzeto je više od 120 stanova, koji se više ne mogu vratiti u naturalnom obliku.

Izvor: Vlada / Hina

Najčitanije (7 dana)

Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga
Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja