Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Crna kronika /    Sve vijesti iz rubrike Crna kronika

Dječaku iz Župe petarda eksplodirala u džepu

16.12.2013.


U Župi dubrovačkoj dječaku je u džepu eksplodirala petarda i zadobio je opekotine drugog stupnja.

 

Ova nesvakidašnja nesreća dogodila se jučer poslijepodne,  a u bolnicu je prevežen vozilo Hitne medicinske pomoći. Nakon  pružene liječničke pomoći u dubrovačkoj Općoj bolnici pušten je na kućnu njegu.

 

Iz PU dubrovačko-neretvanske upozoravaju na ovakve slučajeve te ističu kako je danas započela akcija Mir i dobro, koja se već godina provodi u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, a radi održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti osoba i imovine.

 

Od 16. prosinca do 8. siječnja 2014. policija će u sklopu ove akcije pojačano kontrolirati prodaju pirotehničkih sredstava, a posebnu pozornost posvetit će suzbijanju ilegalnog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza te sigurnosti prometa na cestama kao i što boljoj protočnosti prometa. Osim toga, policija će provodit pojačane aktivnosti u cilju sprječavanja zlouporabe vatrenog oružja, eksplozivnih naprava, pirotehničkih sredstava, streljiva i ostalih sredstava, uporabom kojih može doći do neželjenih posljedica.

 

Izdvajamo značajnije odredbe Zakona o eksplozivnim tvarima koji regulira prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava:

 

- pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine osobama starijim od 14 godina u prodavaonicama i kioscima;

 

- pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina;

 

- uporaba pirotehničkih sredstava razreda II. i III. zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

 

Nažalost, poznato je kako neoprezno i nestručno rukovanje pirotehničkim sredstvima  može izazvati teške posljedice te ovim putem pozivamo sve građane da ne bacaju pirotehnička sredstva na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, da ne koriste pirotehniku u zatvorenim prostorima, a posebno da ne koriste improvizirana pirotehnička sredstva kućne izrade i tako spriječe moguće tragične posljedice.

 

Također napominjemo kako vrlo veliku opasnost predstavlja i ilegalno oružje te podsjećamo da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija“ kojom je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava, poručuju iz PU dubrovačko-neretvanske.

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Novo igralište kraj škole na Mljekari
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja