Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Fizičar Mesić: Mobiteli uzrokuju rak kao i ukiseljeno povrće i kava

15.11.2019.


 


U sklopu Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice organizirale su predavanje fizičara Hrvoja Mesića o elektromagnetskom zračenju, 14. studenoga, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

 

 

Elektromagnetsko zračenje predstavlja elektromagnetske valove kraćih valnih duljinainfracrvenoultraljubičastorendgensko i gama-zračenje. Prilikom grijanja nekog tijela, u njega se ulaže energija i atomi počinju titrati, energija im se povećava jer prelaze u pobuđena stanja. Jezgre atoma nose električne naboje, pa tako pri titranju atoma dolazi zapravo do titranja električnih naboja. To je Mesić dokazao brojnim pokusima koje je izveo pred publikom. 

 

 

Spomenuo je kako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)  ustanovila da nema znanstvenih dokaza da izloženost elektromagnetskim poljima niskih razina Wi-Fi radijskih uređaja štetno djeluje na zdravlje učenika ili opće populacije. Mesić je objasnio tezu kako skeptici kažu da ‘nepostojanje dokaza nije dokaz da to ne postoji’. Intenzitet je ono što čini razliku, ističe on na primjeru da ako čovjek ima upaljenu šibicu može je držati centimetar od kože bez posljedica, ali ako bi ga netko htio približiti na deset metara od velikog požara ‘pobjegao bi glavom bez obzira’.

 

 

Mesić je objasnio kako broj mobilnih uređaja praćen godinama ‘eksponencijalno raste’, a pojava karcinoma mozga ‘stagnira’, što znači da nema korelacije, a ukoliko postoji povećanje broja karcinoma, nije dokazano da je uzrok tog povećanja elektromagnetsko zračenje. WHO ipak svrstava Wi-Fi signal među skupinu mogućih uzročnika raka na ljudima, kao i kavu zbog karcinoma mjehura, zatim ukiseljeno povrće zbog dodatnih aditiva i konzervansa…

 

 

Živimo na dnu oceana elektromagnetskog zračenja, objašnjava Mesić, a u svakodnevnom govoru izraz ‘zračenje’ pokriva širok spektar izvora i česte su neutemeljene tvrdnje o utjecaju na ljude, zbog čega bi se, smatra on, ovo trebalo svrstati među opću kulturu. 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja