Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

VLADINE MJERE: Potpora za radnike 4000 kuna, otpisi i odgode poreza za tvrtke

01.04.2020.


Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo.

 

 

"Uoči sutrašnje sjednice Vlade, održali smo Uži kabinet na kojima smo govorili točke dnevnog reda, između ostalog i set gospodarskog mjera. Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa", kazao je premijer. 

 

Za nas je riječ o najvećoj krizi od Domovinskog rata. Situacija je objektivno teška i najveći je problem pitanje neizvjesnosti. Situacije je utjecala na promjenu naših života preko noći. Svi zajedno pokušavamo se prilagoditi na novu realnost, na nešto što sam prije nekoliko dana nazvao "novo normalno", rekao je Plenković. 

 

 

"Zasada držimo pod kontrolom dinamiku zaraze. Naša je poruka da nam ništa nije važnije od zdravlja i da moramo u ovoj cijeloj situaciji pokazati odgovornost. Ovo je situacija u kojoj moramo biti i osobno odgovorni. Mogu reći da smo onaj element panike dosta dobro i brzo shvatili. Apeliram na sve da budu strpljivi", napominje. 

 

 

"Treći najzahtjevniji zadatak je pitanje gospodarstva. Već više od 65 tisuća poduzeća krenulo je s provedbom naših prvih mjera. Prve procjene razmjera ove krize na globalnoj razini su veće od one krize iz 2008. godine. Ova kriza se uispoređuje s onom velikom depresijom krajem 20-ih godina prošloga stoljeća. Odlučili smo izaći s još jednim paketom mjera", istaknuo je. 

 

"Ono što smo odlučili učiniti sada, odlučili smo kao Vlada čvrsto stati iza hrvatskih radnika. Mjera koju predlažemo jest da se ona potpora koja se već koristi, za travanja i za svibanj podigne na 4 tisuće kuna netto. Ujedno će država preuzeti teret doprinosa na tih 4 tisuće kuna. To je ukupno 1460 kuna po zaposlenom. Ta mjera kada se zbroje travanj i svibanj, sve skupa je 8,5 milijardi kuna za očuvanje radnih mjesta, pod uvjetom da se zadrže radna mjesta", rekao je premijere Plenković. 

 

 

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 milijuna kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu", dodao je. 

 

 

"Treći element je plaćanje PDV-a na način da se on plaća nakon naplate izdanih računa. To ne znači da tvrtke neće biti oslobođene plaćanja PDV-a", naveo je Plenković i dodao da je Vlada odlučila biti maksimalno štedljiva u sljedećim danima. "Provodit će se samo postupci javne nabave koji su nužni, ide se u maksimalne mjere štednje. Sve što radimo, očekujemo i na razini jedinica lokalne samouprave i na razini javnih poduzeća", kazao je Plenković.

 

 

Dodao je da će na sjednici Vlade biti prijedlozi koji se odnose na sektor poljoprivrede, pogotovo kad je riječ o javnim naručiteljima. "Najmanje 60 posto poljoprivrednih proizvoda bi trebalo biti naručeno iz hrvatske proizvodnje ili prerade. Želimo sačuvati hrvatske proizvođače. Ujedno ćemo izvanrednom mjerom pomoći mljekarima, otkupit ćemo sve njihove viškove mlijeka", istaknuo je.

 

 

"Idemo i s mjerama koji je najpogođeniji ovom krizom. Izmjenama zakna pomoći ćemo hotelijerima i agencijama na način da sve poteškoće lakše prebole. Mijenjamo nekoliko zakona kojima ćemo im olakšati", napomenuo je Plenković.

 

 

 

"Uz sve ovo što ćemo raditi, idemo i u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove", rekao je Plenković.

 

 

"Idemo i s mjerama koji je najpogođeniji ovom krizom. Izmjenama zakna pomoći ćemo hotelijerima i agencijama na način da sve poteškoće lakše prebole. Mijenjamo nekoliko zakona kojima ćemo im olakšati", ističe Plenković.

 

 

"Uz sve ovo što ćemo raditi, idemo i u razgovore sa socijalnim partnerima, prije svega sa sindikatima, gdje moramo razgovarati kako možemo ići prema daljnjim uštedama s obzirom na prava koja sada postoje. Bili smo sretni s porastom plaća, no u ovakvim trenucima moramo razgovarati sa sindikatima, što i kako dalje. Bit će novaca i za mirovine i za plaće za ožujak, a o isplati za travanj ćemo vidjeti što ćemo dogovoriti, s obzirom na izazove", rekao je Plenković.

 

 

"Da nema javnog sektora, danas ne bi mogli biti zahvalni medicinskim sestrama i liječnicima koji se bore za naš život. Moramo naći sredstva. Kao odgovorna Vlada moramo činiti ono što i do sada - biti odgovorni prema našim građanima", istaknuo je.

 

 

Premijer je rekao da se sve ove mjere tiču razdoblja od sljedeća tri mjeseca.

"Intencija je da zakone raspravimo već u petak u Saboru, a nakon toga ćemo, ovisno o razvoju situacije, dogovarati za dalje. Nemamo pouzdanog lijeka koji liječi zaražene, nemamo cjepivo i ne znamo kad ćemo ga imati. Pratimo sve analize i nema nikoga tko može reći do kada će ovo trajati", kazao je i istaknuo da različite zemlje različito reagiraju.

 

 

Istaknuo je kako će sljedeća tri mjeseca država pokriti davanja.

"Razgovaramo s HNB-om i komercijalnim bankama, razgovaramo o mogućnostima aktiviranja mirovinskih fondova, sa Svjetskom bankom i oni su svjesni da institucije moraju reagirati", rekao je.

"Najkritičnija situacija je u turizmu. Kad nema kretanja, nema ničega u turizmu", dodao je.

"Ožujak ćemo tretirati kao uvod u krizu, pravi rezovi nastat će u svibnju", najavio je Plenković. Što se tiče turizma, napominje premijer, detaljnije mjere bit će predložene na sjednici Vlade u četvrtak. "Išli bi na rokove od 180 dana odgode plaćanja kako bi se tvrtkama dao prostor za stabiliziranje", pojasnio je. 

 

 

"Cilj mjera je očuvanje radnih mjesta, kako je sada deifinirano s naknadama za nezaposlenost nije oportuno korigirati ih na viši iznos, kroz mjere kojima je smisao očuvanje radnih mjesta želimo dočekati spremni izlazak iz krize", rekao je ministar rada i mirovinskog sustava. 

 

 

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako se radi o velikim sredstvima. "Svima nam je na bolniji način jasno da nema gospodarstva bez funkcioniranja države. Prvi izvor financiranja je domaće tržište", dodao je i istaknuo da se spuštaju obvezne rezerve.

 

 

Za veće trošarine na duhanske proizvode, alkoholna i pojedina bezalkoholna pića koje su nastupile na snagu od 1. travnja kaže da su najavljene ranije. "Uzeli smo malo više vremena za konzultacije s distributerima i dijalog. Od prvog dana smo govorili da bilo koja korekcija neće dovesti do većeg poremećaja na tržištu", istaknuo je.

 

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja