Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

POTPISANI UGOVORI Centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku 102 milijuna kuna

19.06.2020.


Svečanim potpisivanjem, odnosno uručivanjem ugovora za realizaciju Centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u petak u Dubrovniku, za taj projekt i službeno je osigurano gotovo 102 milijuna kuna.

 

 

Naime, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić i ravnatelj TUŠ Dubrovnik Antun Perušina potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u ukupnom iznosu od 72.399.069,29 kn. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na aktivnosti uspostave regionalnog centra kompetentnosti.

 

 

Uz navedeni Ugovor, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić uručila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik u ukupnom iznosu od 29.393.973,49 kn. Projekt se 85 posto financira sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna. Dodijeljena sredstva pokrivaju 100 posto prihvatljivih troškova koji se odnose na infrastrukturu regionalnog centra kompetentnosti.

 

 

Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Dubrovniku provodit će projekt pod nazivom „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik“. Glavne aktivnosti projekta bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u turizmu i ugostiteljstvu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. Tako će se aktivnosti projekta provoditi u partnerstvu s osnivačem Dubrovačko-neretvanskom županijom, Centrom za poduzetništvo DNŽ, četiri ugledna hotelska poslodavca (Valamar Riviera d.d., Jadranski Luksuzni Hoteli d.d., Grand Hotel Imperial d.d. i Hoteli Dubrovačka Rivijera d.d.) i tvrtkom Mint Media. Također, kroz projekt je osigurana suradnja s obrazovnim ustanovama, i to tri srednje strukovne škole turističkog i ugostiteljskog smjera, jednom strukovnom školom s agroturističkim smjerom, sa Sveučilištem u Dubrovniku te s ustanovom za obrazovanje odraslih Callidus.

Osim spomenutih partnera, posebno se ističe suradnja s Baskijskim kulinarskim centrom, koji je jedan od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu. Baskijski kulinarski centar aktivno će sudjelovati u procesu razvoja regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik, u razvoju i provedbi obrazovnih programa za obrazovanje odraslih i cjeloživotno učenje, u razvoju srednjeg strukovnog obrazovanja te u uspostavi HUB-a za inovacije i poduzetništvo. S druge strane, u okviru Baskijskog kulinarskog centra provest će se stručno usavršavanje i visokospecijalizirano certificirano stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika i mentora te će se osigurati studijski posjeti radi razmjene iskustava i primjera dobre prakse.

Regionalni centar kompetentnosti u Dubrovniku razvijat će standard zanimanja, kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikacije kuhara gastronoma i općega kuhara. Uz navedeno, razvijat će se također standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: kuhar specijalist, animator, somelijer za vino, somelijer za maslinovo ulje, somelijer za sir, kuhar specijalist za priloge, variva i garniture, kuhar specijalist za jela od tjestenine i riže, kuhar specijalist za dalmatinsku (dubrovačku) kuhinju, kuhar specijalist za topla predjela i kuhar specijalist za hladna predjela. S obzirom na obuhvat kvalifikacija. regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Dubrovniku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolji i najkvalitetniji ljudski potencijal u turističko-ugostiteljskom segmentu gastronomije.

„Ljudski potencijali su okosnica razvoja turizma te mi je stoga iznimno drago što smo danas u Dubrovniku, perjanici hrvatskog turizma, dodijelili regionalnom centru kompetentnosti u Dubrovniku 101,7 milijuna kuna. Obrazovanje koncipirano na usavršavanju, razvijanju vještina i znanja uz vrhunske stručnjake i praktična iskustva, dugoročno je rješenje kojim osiguravamo budućnost našeg turizma. Dubrovnik je oduvijek bio usmjeren prema svemu najboljem i upravo je to naša želja kroz ovaj projekt, stvoriti uvjete u kojem ćemo razvijati ljudske potencijale i poticati ih da budu najbolji u djelatnosti kojom se bave“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

Budući da cjelokupni sustav obrazovanja počiva na nastavnicima, u centru će se usavršavati upravo oni odgojno-obrazovni radnici uključeni ne samo u izvođenje suvremene nastave, nego i svih onih koji su u tijeku, a čija će izvedba osigurati prijeko potreban kvalitetni ljudski potencijal, koji će biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada u Republici Hrvatskoj.

Regionalni centar kompetentnosti u Dubrovniku će se izgraditi i opremiti u sklopu tri građevinska objekta, u postojećoj školskoj zgradi, u zgradi na Stradunu (Garište 3) i u prostorima Vile Čingrija. Sva tri prostora tvorit će operativnu cjelinu centra i biti na raspolaganju svim učenicima, polaznicima obrazovanja odraslih, mentorima i nastavnom osoblju te ostalim dionicima.

”Ovaj Centar je primjer sinergije između gradova, ministarstva, obrazovnih ustanova i gospodarstva. To će biti rasadnik kadrova i značajan impuls za cijelo gospodarstvo Dubrovnika koje teži izvrsnosti”, dodala je državna tajnica u  Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nikolina Klaić.

Ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole Antun Perušina prezentirao je dubrovački Centar kompetentnosti te naznačio kako će se financijska sredstva ulagati u obnovu škole na Pločama, uređenje soba i restorana u povijesnoj jezgri gdje će učenici raditi praksu te uređenje Vile Čingrija.

 

 

”Naša škola je jedna od najboljih, a najjači adut nam je snažna mreža alumnija. Šaljemo poruku da svi koji završe u ovom centru imat će iza sebe znak kvalitete pa kada se kaže da su tamo obrazovani to će biti dokaz da se radi o vrhunskim kadrovima. Vizija Centra će biti vodeće mjesto izvrnosti na području RH”, rekao je on.

Zahvalio se Gradu Dubrovniku što je za potrebe ovog projekta prepustio vrijednu nekretninu Vilu Čingriju koja će stvoriti dodanu vrijednost Centru.

”Na nama je da stvorimo mjesto u kojemu će naši učenici dobiti znanja i iskustva. Turistička i ugostiteljska škola nema izbora, moramo školovati kadar za pet zvjezdica u čemu će nam pomoći Baskijski kulinarski centar s kojim smo ostvarili suradnju”, istaknuo je Perušina.

 

 

Župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković zahvalili su svima koju su sudjelovali u pripremi projekta Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik.

”Ovo je strateški projekt za našu županiju, mi smo ponajbolja turistička županija u Hrvatskoj, a ovime želimo nadograditi izvrsnost koju već imamo. Čestitam Vladi RH, Ministarstvu turizma i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU na osiguravanju sredstava i cjelokupnoj suradnji. Čestitam i TUŠ, našoj razvojnoj agenciji DUNEA i UO za društvene djelatnosti, svim partnerima i svima iz realnog sektora koji su sastavnica ovog projekta. Čestitam i državnom tajniku Matušiću na naporima da se u ovo uključi i Baskijski kulinarni centar” rekao je župan Dobroslavić.

 

 

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako je Grad sam po sebi izvrstan, ali uvijek treba težiti boljem.

”Upravo je to ono što će ovaj Centar donijeti pa će Dubrovnik biti lider u turizmu i kontinuirano obrazovanje će dovesti da Dubrovnik ima puno više restorana s Michelinovim zvjezdicama dok će Vila Čingrija biti mjesto susreta znanja i iskustva”, napomenuo je Franković.

 

 

Današnju svečanost zaokružio je i direktor Baskijskog kulinarskog centra Joxe Mari Aizega koji se javio putem videokonferencije.

”Baskijski kulinarski centar jedinstveni je ekosustav u kojem podučavanje, inovacije, istraživanje i poduzetništvo koegzistiraju s ciljem razvoja i promicanja gastronomije, od vizije koja integrira kuharstvo, ugostiteljstvo, upravljanje, gastronomski turizam, poznavanje vina itd. Zadovoljstvo mi je što kao predstavnik svoje institucije, u svojstvu tehničkog partnera u iduće četiri godine mogu svojim iskustvom doprinijeti razvoju novog strateškog cilja Rpublike Hrvatske, a to je promocija centra kompetentnosti koji se odlikuje izvrsnom gastronomijom”, zaključio je Mari Aizega.

 

 

Inače, Ministarstvo turizma, Posredničko tijelo razine 1 Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, financirat će šest imenovanih regionalnih centara kompetentnosti u ukupnom iznosu 388.251.944,33 HRK u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“. Također iz Europskog fonda za regionalni razvoj Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU osiguralo je više od 180 milijuna kuna za infrastrukturu i opremanje regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Centri kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu razvit će se osim u Dubrovniku i u Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji i Puli.

Svečanosti su nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, saborski zastupnik Branko Bačić, zamjenici župana Joško Cebalo i Žaklina Marević, pomoćnica ravnatelja SAFU-a Matea Radić i ravnateljica DUNEA-e Melanija Milić kao i predstavnici partnera u projektu iz sektora hotelijerstva.  

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja