Utorak, 19. listopada 2021.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

MMF: Hrvatsko gospodarstvo će i dalje slabiti

09.10.2013.


U redovnim  jesenskim prognozama MMF procjenjuje da će hrvatski BDP ove godine pasti 0,6 posto dok je u travnju prognozirao blaži pad od 0,2 posto

Hrvatsko će gospodarstvo ove godine oslabiti 0,6 posto, dok bi u idućoj moglo porasti 1,5 posto, procjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnim jesenjim prognozama.
To predstavlja povećanje procjene pada hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, s obzirom da je u travanjskim prognozama MMF očekivao pad gospodarstva za 0,2 posto. Procjenu rasta od 1,5 posto u idućoj godini ostavio je nepromijenjenu.
Prosječna stopa inflacije u Hrvatskoj trebala bi u ovoj godini iznositi 3,0 posto, čime je MMF snizio travanjsku prognozu u kojoj je očekivao inflaciju od 3,2 posto. Prognoza inflacije za 2014. podignuta je pak s 2,3 na 2,5 posto.
Bilanca tekućeg računa plaćanja trebala bi u ovoj godini iskazati višak od 0,4 posto BDP-a, dok je u travnju MMF očekivao uravnoteženu bilancu. Za 2014. u MMF-u sada očekuju manjak od 0,7 posto BDP-a, naprema proljetos prognoziranom manjku od 0,5 posto BDP-a.
Osjetno je povišena procjena stope nezaposlenosti u Hrvatskoj u ovoj godini, na 16,6 posto, s 15,2 posto prognoziranih u travnju. U idućoj bi godini stopa nezaposlenosti, po najnovijim MMF-ovim procjenama, trebala iznositi 16,1 posto, što je također osjetno više od u travnju prognoziranih 14,7 posto.
MMF objavljuje redovne prognoze gospodarskog rasta dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Nakon financijske krize 2008. počeo je objavljivati i ažurirane prognoze za vodeća gospodarstva i regije u svijetu.
U novim prognazama MMF je snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini s 3,2 posto prognoziranih u ažuriranim srpanjskim prognozama na 2,9 posto. Iduće godine rast bi trebao iznositi 3,6 posto, što je za 0,2 postotna boda manje nego što je MMF procjenjivao u srpnju.
Aktivnosti u eurozoni trebale bi se ove godine smanjiti 0,4 posto, dok je u srpnju MMF očekivao pad od 0,3 posto. Procjenu rasta gospodarstva tog bloka za iduću godinu ostavio je nepromijenjenu na 1,0 posto.

Banka.hr

 

Najčitanije (7 dana)

Koji su uvjeti za iznajmljivanje kućica za Dubrovački zimski festival
Gradonačelnik Franković obišao radove obnove i uređenja škole u povijesnoj jezgri
Nove tehnike u pripremi tradicionalnih jela u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja