Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Ustavni sud ukinuo radnu obvezu liječnicima, nastavlja se štrajk

20.12.2013.


Ustavni sud ukinuo je danas odluku Vlade o uvođenju radne obveze liječnicima u bolnicama jer Vlada nije bila ovlaštena donijeti takvu odluku pozivajući se na stari Zakon o zdravstvenoj zaštiti u kojem su se navodili kriteriji za uvođenje obveze koje je Vlada sada pokušala iskoristiti, a koji je ukinut 2006. godine.

 

Prijedlog za ocjenu ustavnosti radne obveze za bolničke liječnike podnio je Hrvatski liječnički sindikat i to nakon što je Vlada nakon 58 dana radnom obvezom prekinula štrajk liječnika.

Vlada se nije očitovala nego je ministar tek jučer tražio dodatni rok za očitovanje, ali mu se nije moglo udovoljiti jer je sjednica suda već bila zakazana. Vlada je kao poslodavac u štrajku liječnika mogla koristiti sredstva koja joj daje Zakon o radu, ali se umjesto toga pozvala na Zakon o vladi, odnosno bila ovlaštena uvesti radnu obvezu nego se pozvala na stari zakon iz 2003. koji nije na snazi od 2006. čime je osporila liječnicima pravo na štrajk. Hrvatski liječnički sindikat ima pravo nakon objave odluke u Narodnim novinama odlučiti hoće li nastaviti štrajkati.

 

Hrvatski liječnički sindikat zadovoljan je odlukom Ustavnog suda o ukidanju radne obveze bolničkim liječnicima i planira nastaviti štrajk započet 18. rujna.

 

- Pričekat ćemo dok odluka ne bude objavljena u Narodnim novinama i ne dobijemo pismeni otpravak, jer mi smo podnositelji zahtjeva za ocjenom ustavnosti i onda nastaviti štrajk, kojeg formalno-pravno nismo ni prekinuli. Ovim putem pozivam ministra na socijalni dijalog kako bismo riješili problem - kazao je Večernjaku dr. Ivica Babić, predsjednik Liječničkog sindikata. 

vecernji.hr

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja