Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Nove epidemiološke mjere: Dva kućanstva, do 10 osoba, zabrana putovanja...

18.12.2020.


Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u petak da nove, blagdanske epidemiološke mjere od 23. prosinca do 8. siječnja uključuju zabranu putovanja među županijama te se vraćaju propusnice. Mjere će se, među ostalim, odnositi na propusnice za međužupanijska putovanja, okupljanja u domovima tijekom blagdana, pravila za održavanje misa u crkvama...

 

Sve aktualne mjere se produžuju, pa tako kafići i restorani do daljnjega ostaju zatvoreni.

 

Školski praznici

- učenici su na praznicima do 18. siječnja čime se smanjuje pokretljivost učenika i javni prijevoz

 

Godišnji odmori

"U srijedu se održao sastanak s predstavnicima gospodarstva. Naredna dva tjedna 23.12. - 8.1. da se omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. Upoznati su i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu", rekao je Božinović.

 

Privatna okupljanja i svečanosti

- najviše 10 osoba

- najviše 2 različita kućanstva

 

Misna slavlja

- kad je moguće, putem radija, TV programa i na drugi način

- iznimno 24. i 25. 12. po posebnim preporukama HZJZ-a

 

Profesionalne i umjetničke izvedbe

- broj prisutnih osoba ograničen s obzirom na veličinu prostora

- najmanje 7 metara kvadratnih neto površine po osobi

 

Ove odluke su nastavak odluka koje istječu 21. prosinca i automatski se produžuju.

 

Zabrana napuštanja županije

- zabranjuje se napuštanje županije u kojem osoba ima prebivalište ili boravište - ne odnosi se na osoblje nužno za održavanje prometa, dnevne migracije zaposlenih u službama zdravstvene zaštite, dostavu lijekova, komunalno, opskrba plinom i strujom, zaštitarske službe, novinari, pacijenti, putovanja na posao i s posla, žurne službe koje pomažu u sprečavanju širenja bolesti i diplomatsko osoblje

- prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu

- propusnicu izdaju županijski stožeri

- ne odnosi se na Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

- zabrana traje do 8. siječnja, a na snagu stupa 23. 12.

 

Božinović je potom dodao: "Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice nego se brane putovanja van matične županije. Propusnice služe samo za neodgodive slučajeve.

 

Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. 1. ćemo vidjeti rezultate našeg ponašanja u vrijeme blagdana."

 

Božinović je istaknuo da su mjere dogovorene jer se radi o periodu kad ljudi najviše putuju. "Strah nas je da nakon brojnih kontakata, čestitanja, druženja i ostalog brojevi ne buknu dva tjedna nakon blagdana. Zato će i opterećenost službi koje će na ovome raditi, ovisiti o tome koliko će građani prihvatiti poruku i strpjeti se. Ovo nisu blagdani koji će se slaviti kao ranije, nadamo se da ćemo zajedničkim naporom uspjeti."

 

Preporuka za godišnje odmore

Odgovarajući na pitanja Božinović je rekao: "Namjera je u razgovorima s udrugama poslodavaca itd. da omoguće djelatnicima godišnje odmore."

Što se tiče osoba koje su već uplatile hotelski smještaj ili kuću za odmor, Božinović je rekao: "Postoji niz opravdanih razloga za izdavanje propusnica. Tu spadaju i osobe koje skrbe o starijima, izvršavanje sudskih odluka na pravo provođenja vikenda s djecom, ali i rezervacija hotela i drugog smještaja do dana stupanja na snagu ove odluke. Oni koji su uplatili, mogu iskoristiti svoj plan."

Što se tiče studenata, Božinović je rekao da su studenti već dulje vrijeme na online nastavi pa smatra da ne bi trebao biti problem vratiti se u mjesto prebivališta.

 

Mjere u crkvi

Pojasnili su i mjere vezane uz crkve. "HZJZ priprema poseban dokument za vjerske događaje. Za svakog vjernika treba biti 7 m kvadratnih prostora i o tome mora biti obavijest na ulazu u crkvu", rekao je Capak i dodao:

"Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Osim toga, sadržavat će i preporuke da se polnoćke i mise pomaknu ranije i završe do 22 sata, te da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak. Preporučuje se odrediti klupe namijenjene vjernicima iz istog kućanstva i da od ulaza do oltara svaka druga klupa bude u upotrebi."

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja