Četvrtak, 21. listopada 2021.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Dubrovnik prije Dubrovnika u Muzejima: Je li Epidaur bio grčka kolonija

19.05.2021.


U sklopu 26. Edukativne muzejske akcije Iz/van/red/no, a povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja organizirao je radionicu pod naslovom „Dubrovnik prije Dubrovnika – Izvanredni nalazi“. Autori radionice su: viša kustosica pedagoginja Aleksandra Piteša i kustos pedagog Bruno Bijađija. Radionica je u prvom redu bila namijenjena turističkim djelatnicima kao nadopuna znanja pri svakodnevnim vodstvima Dubrovnikom, ali i svima onima koji žele saznati više o arheološkim nalazima od grčke kolonizacije istočne obale Jadrana pa do rimske vladavine na području Cavtata i povijesne gradske jezgre u Dubrovniku.

 

 

Na radionici su obrađene sljedeće teme:

1. Je li Epidaur bio grčka kolonija / naselje?

2. Rimljani u Dubrovniku.  

3. Kasna antika u Cavtatu i Dubrovniku.

 

 

Nakon objašnjenja prostora, vremena i tema s kojima su se polaznici na radionici susreli, objašnjeni su „izvanredni“ povijesni i arheološki nalazi s obzirom na prednosti i nedostatke s kojima se arheolozi susreću prilikom razmatranja navedenih tema. Na početku svake teme slijedio je kratki uvodni povijesni osvrt, a nakon toga polaznicima su predočeni „izvanredni“ nalazi, „veliki“ i „mali“ koje su polaznici na unaprijed pripremljenom materijalu vrijedno bilježili za vrijeme uvodnih predavanja. Na taj način sudionici su dobili uvid u zbivanja i procese koji su se odvijali na zadanom prostoru i u zadanom vremenu. Na kraju svake teme bilo je ponuđeno više zaključka, a ostavljena je i mogućnost da svaki sudionik donese vlastiti. Krajnji cilj radionice bio je upoznavanje turističkih djelatnika i zainteresirane šire javnosti s važnošću arheoloških nalaza u razumijevanju predrimskog i rimskog vremena na prostoru današnjeg Cavtata i povijesne gradske jezgre u Dubrovniku. Budući da Dubrovački muzeji još uvijek nemaju formiran stalni postav Arheološkog muzeja, ovim putem se, među ostalim, pokušala naglasiti važnost Arheološkog muzeja u kojem bi eksponati iz najranijeg vremena dubrovačke povijesti bili napokon prezentirani javnosti.

Najčitanije (7 dana)

Zloupotrijebila povjerenje obitelji i starici otuđila preko 6 tisuća kuna
Dan Općine Konavle: Nagrade zaslužnim Konavljanima
Sjećanje na stradale konavoske domoljube na Orsuli


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja