Nedjelja, 10. prosinca 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Most koji povezuje Hrvatsku

27.07.2021.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na obilježavanju spajanja posljednjeg segmenta konstrukcije Pelješkog mosta. Povezivanjem južnog dijela Dubrovačko-neretvanske županije s ostatkom zemlje povezan je teritorij Republike Hrvatske.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak.

Na početku prigodnog obraćanja predsjednik Vlade pozdravio je sve prisutne, posebno prijatelje iz Europske unije te prijatelje iz Kine, ali i one koji će biti na svečanom otvaranju, one koji prate, kako je rekao ovaj fascinantan dan, fascinantnu noć za Hrvatsku.

Obraćanje predsjednika Vlade donosimo u cijelosti:

"Neopisivo mi je zadovoljstvo reći da je Hrvatska spojena! Ovaj je projekt bio san mnogih proteklih 25, 30 godina i mi smo večeras ostvarili cilj koji rješava problem star 300. To je jedno fascinantno, strateško postignuće hrvatskoga naroda i hrvatske države. Ono što se dogodilo večeras, po mom dubokom uvjerenju, najbolje opisuje tezu o modernom suverenizmu. Tezu koja definira kako realizirati strateške nacionalne interese, kako ostvariti ono što je godinama bio cilj hrvatske države i hrvatskoga naroda, a to učiniti uz osnaženu, oplemenjenu i puno utjecajniju poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici i to kao članice Europske unije.

Most koji spaja i Europsku uniju

Ovaj most ne spaja samo Hrvatsku, on spaja i Europsku uniju. Ovaj most ne dijeli Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dapače, on je povezuje. On će ovakav prekrasni, u arhitektonskom smislu, biti atrakcija kojom će mnogi željeti proći, prijeći s kopna na Pelješac.

Ovo je most kojem ćemo se veseliti, koji će ostati trajna stečevina, ne samo nas koji smo večeras ovdje, nego stečevina svih onih Vlada, saziva Hrvatskog sabora, župana, županija, zastupnika iz ovoga kraja, svih onih koji su težili da se ovaj cilj ostvari.

Ovo je veliki svehrvatski projekt i tako ga trebamo doživljavati.

Posebno mi je drago da je ovo najveći projekt kojeg smo financirali u naših prvih 7 godina članstva u EU, to jest, sufinancirali ga sa 357 milijuna eura nepovratnih sredstava. Naglasit ću još jednom, a to sam rekao puno puta: nema ni jedne druge međunarodne organizacije, ni jednog drugog aktera koji bi dao Hrvatskoj toliko sredstava da realizira ovakav projekt.

Most je spojen tri mjeseca ranije od planiranog

Želim zahvaliti svima, posebno ministru Butkoviću i predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta, gospodinu Škoriću koji su obavili cijeli proces i javnih nabava i samoga izvođenja radova. Želim zahvaliti China Road and Bridge Corporation, dakle, konzorciju koji je imao najbolju ponudu na natječaju, svim kineskim inženjerima, radnicima, stručnjacima koji su u proteklim godinama, a i ono što moram posebno naglasiti, tri mjeseca prije roka, unatoč pandemiji, unatoč problemima u transferu i transportu različitih segmenata ove konstrukcije iz Kine prema Hrvatskoj , uspjeli spojiti most ranije nego je bilo planirano.

Zahvaljujem i drugim firmama koje su angažirane na ovome projektu i Strabagu i Avaxu, onima koji grade druge mostove, tunele, prilazne ceste. Ovo je veliki projekt i vjerujem da ćemo ga svi zajedno, s ogromnim zadovoljstvom, moći službeno otvoriti na proljeće iduće godine.

Za Dubrovnik on znači bolju prometnu povezanost, za turizam Pelješca, Korčule i cijeloga juga županije znači jednu novu kvalitetu koja je nezamjenjiva. Praktički, cijeli jug Dubrovačko-neretvanske županije u turističkom smislu postaje sada i autodestinacija puno više nego što je bio ranije.

Za BiH s kojom smo u godinama koje su iza nas imali i određena razmimoilaženja, imali određene  prijepore, moram reći da smo postigli dva temeljna cilja: prvi – Hrvatska je realizirala svoje pravo da spoji svoj teritorij, a Bosna i Hercegovina, kao što vidite, ima ne samo neškodljiv, nego krajnje bezbrižan prolazak svih brodova do Neuma.

Reći ću da je visina ovoga mosta 55 metara, on je 20 metara viši nego mostovi na Velikim jezerima, on je samo desetak metara niži nego mostovi na Bosporu. Ovo je most toliko grandiozan, toliko lijep i toliko velik da bi ispod njega, da je slučajno i dalje u funkciji Titanik mogao proći. Na taj način najbolje ćemo razumjeti o kakvom velikom projektu se radi i što je ova generacija Hrvata ostvarila, realizirala i doživjela.

Veliki iskorak u infrastrukturnom razvoju Hrvatske

Ono što također želim kazati je da smo s ovim projektom napravili iskorak i u pogledu infrastrukture, infrastrukturnog razvoja Hrvatske. I, zaista, ne samo da su ovdje radili inženjeri iz Kine, ovdje je radilo puno hrvatskih stručnjaka, ovo je jedna nova kvaliteta za hrvatski građevinski sektor. Napravljen je projekt veličine kakvoga nikada prije nije bilo.

U njega je utkano 33.700 tona. Ova rasponska konstrukcija toliko teži. To je 5 Eiffelovih tornjeva. I još toliko podvodnih pilota. Težina cijeloga mosta je više od 200 tisuća tona. Možemo reći da je ovo najveća konstrukcija koju smo ikada sagradili ako izuzmemo same autoceste.

Bilo je puno onih koji su kazali tko je prvi počeo projekt i tko se njega sjetio. To su bili kolege iz HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije i to je lijepo i dobro, ali svi su dali doprinos. Volio bih da od danas ne gledamo kao da smo u Malom mistu i igramo se tko je više dao za ovaj projekt. Dali su svi koliko su mogli, svatko u nekoj svojoj fazi, svatko u skladu sa svojim mogućnostima. Naša je prva i druga Vlada bila snažna, bila je vješta, bila je čvrsta, riješila je prijepore s Bosnom i Hercegovinom, uvjerila je one koji odlučuju na razini Europske komisije da se projekt financira i realizirali smo ga. U nogometu: došli smo , odigrali obranu, onda napravili sjajan napad i zabili golove. To, otprilike, tako izgleda. Ali smo ih zabili za Hrvatsku i zato se svi moramo veseliti.

Hrvatski i međunarodni projekt

Želim, naravno, zahvaliti i Marjanu Pipenbaheru iz slovenske tvrtke Ponting, za prekrasan dizajn mosta. Dakle, i Slovenija je dala doprinos. Dakle, i BiH, Hrvatska, Slovenija, cijela Europska unija i Kina. I stoga, možemo biti ponosni da je ovo, zaista, jedan hrvatski, ali i međunarodni projekt koji će dugo, dugo biti s nama.

Stoga, večeras budimo sretni, budimo zadovoljni, spojili smo Hrvatsku, ostvarili smo nešto što će trajno ostati, što će generacije koristiti, a mi ćemo svi skupa vječno biti ponosni da smo dali svoj mali doprinos onome što je hrvatski interes.

 

Na ovom linku možete pronaći video spajanja konstrukcije Pelješkog mosta:

 

https://youtu.be/yXVJGxCOu2U

 

Najčitanije (7 dana)

KUPARI: Telefonska pala popriječila ulicu, nitko je ne mrda
Promocija filma „Na pragu Grada – Župa dubrovačka u Domovinskom ratu“
Novo igralište kraj škole na Mljekari


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja