Petak, 19. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Proslava sv. Ilara u Mlinima: Neka navečer iz naših kuća odzvanja molitva

21.10.2021.


Župa sv. Ilara u Mlinima u četvrtak, 21. listopada proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika. Svečano koncelebrirano misno slavlje s procesijom na sam blagdan predvodio je fra Miljenko (Mića) Stojić, hrvatski pisac i pjesnik sa Širokog Brijega. Župnik don Miljenko Babaić zahvalio je predvoditelju slavlja i suslaviteljima te čestitao svima župni blagdan.

 

U propovijedi je franjevac Stojić ispričao nekoliko primjera iz života približavajući tako vjernicima važnost življenja vjere. Kazao je i kako su vjernici zahvaljujući brojnim propovijedima o sv. Ilaru, koje su prije u životu mogli čuti, imali prigodu naučiti dosta toga o svecu. Ako se budete otvorili svome Bogu i do kraja mu vjerovali, kazao je, onda će i sv. Ilar biti dobar zagovornik.

 

Govoreći nadalje o životnim vrijednostima poručio je kako možemo imati pred očima ispravan cilj ili se prikloniti struji vremena da nas nosi. Naveo je primjer svojih subraće franjevaca koji su kroz povijest čuvali vjeru u narodu.

 

Upoznao je vjernike i s postupkom koji je pokrenut za proglašenje mučeništva 66 hercegovačkih franjevaca stradalih u Drugom svjetskom ratu. Riječ je o postupku mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ u Širokom Brijegu, a vicepostulator tog postupaka je upravo predvoditelj slavlja fra Miljenko Stojić.

 

Spomenuo se i stradalnika na Daksi, ususret obilježavanju njihove obljetnice stradanja. Također je naveo i neka svjedočanstva članova obitelji onih koji su u ratnim stradanjima izgubili svoje najbliže i kako su stekli mir kada su na kraju mogli doći do toga da imaju gdje zapaliti svijeću za svog stradalnika.

 

Ne slušajmo one koji kažu da se okanimo prošlosti i da vjera nije važna, kazao je propovjednik i dodao kako oni nisu nikad razumjeli veličinu sv. Ilara i poruku njegovog života. „Neka uvečer iz naših kuća odzvanja molitva, a ne kakofonija iz raznoraznih medija“, poručio je propovjednik. Dodao je i kako mediji nisu loši nego je opasnost u tome ako se ljudi dopuste zavesti njima.

 

Na misi su koncelebrirali delegat s ovlastima generalnog vikara don Hrvoje Katušić, delegat s ovlastima pastoralnog vikara don Ante Burić, dekan dekanata Dubrovnik 2 don Ivica Pervan kao i drugi svećenici iz tog dekanata. Nakon mise slijedila je procesija s Presvetim oko crkve u kojoj su nošeni i barjaci bratovština.

 

Na blagdan sv. Ilara u župi biti i večernja misa u 18 sati koju će predvoditi konavoski dekan i župnik župe sv. Nikole u Cavtatu don Mato Karamatić.

 

Vjernici su se za blagdan nebeskog zaštitnika pripravljali trodnevnicom. Svake večeri slavila se misa s propovijedi, a nakon nje slijedio je prigodni program. Predvoditelji su bili don Nikola Berišić, župnik Brgata i Postranja, i mons. Toma Lučić, umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije. Kristina Dražeta dala je svjedočanstvo o inicijativi “40 dana za život”, a dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos je priredio je koncert “Dođi, dotakni me, Isuse”. Uoči blagdana franjevac Stojić predslavio je misu uočnicu.

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja