Petak, 19. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTOGALERIJA: Biskup Uzinić obišao Brgat i Postranje

23.12.2013.


Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić s grupom animatora posjetio je u nedjelju Župu sv. Ane na Brgatu i Župu Velike Gospe u Postranjama, a u sklopu poticanja obitelji na smještaj mladih koji će doći na Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM) 26. i 27. travnja 2014. u Dubrovnik.

 

U propovijedi biskup je govorio o Božjem i ljudskom snu ponovnog uspostavljanja zajedništva Boga i čovjeka, a primijetio je i često pogrešan pristup s ljudske strane:

„Mi ljudi se u vrijeme došašća postavljamo kao oni koji se uspinju prema Bogu, a istina je da je Bog prije sišao k nama i to se dogodilo u Božiću. Bog je prvi htio spasenje čovjeka. Bog je prvi sanjao i sanjajući stvorio čovjeka. Čovjek je odbacio taj san, ali nije ga mogao zatomiti!“. Kazao je da se u Mariji događa „spajanje ta dva sna u jedan zajednički san Boga i čovjeka.“ No, naglasio je da se to nije događalo samo u prošlosti, nego da se događa i danas, da i danas Bog računa sa svakim od nas pojedinačno, te da svakom daje dovoljno milosti da taj san ostvari. Pozvao je vjernike da se Bogu stave na raspolaganje, kao očevi i majke, kao sinovi i kćeri, kako bi Bog postao dionikom ovog svijeta, da se rodi u ovom svijetu, kako bi nastavio plan spasenje koji ima s čovjekom i čovječanstvom. No, kao još jedan način „stavljanja sebe Bogu na raspolaganje“ biskup vidi i u SHKM-u: „Da bi se mogao doista utjeloviti za nas u tom susretu mi ga trebamo i u tom susretu prepoznati, mi mu se u tom susretu i onom što znači i za naše mlade i one koji će doći u naš grad trebamo otvoriti.“ Kazao je da Bogu uvijek kuca na vrata srca, te da uvijek ima onih koji otvore, ali i onih koji ne otvore; da nije našao otvorena vrata kod Marije i Josipa, kucao bi i dalje, našao bi način kako se utjeloviti. Kazao je da u ovom SHKM-u Bog kuca na vrata mladih, te je kod više od 1600 volontera našao otvorena vrata srca. Potaknuo je i obitelji da otvore vrata svojih srdaca, da budu oni koji će otvarajući i vrata svojih domova biti oni koji prepoznaju Boga i prepuštaju mu se.

Animatori su na kraju euharistijskog slavlja, kratkim skečom prikazali kako je uistinu malo potrebno mladom čovjeku da se smjesti.

Također, uzorni ministrant Marin Krmek dobio je nagradu jer je ministrirao na svakoj zornici tijekom cijelog došašća.

 

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja