Četvrtak, 27. siječnja 2022.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

DEMOGRAFIJA: Župa dubrovačka, Konavle i Metković su pozitivan primjer

24.11.2021.


Konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Dubrovačko-neretvanske županije“ u Metkoviću je okupila predstavnike općina, gradova i županije, ali i stručnjake s područja demografije te predstavnike javnih i državnih tijela. Uime domaćina nazočne je pozdravio Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića, grada koji je istaknut kao pozitivan primjer i prema prirodnom prirastu i prema demografskim mjerama.

 

„Dubrovačko-neretvanska županija prema podacima iz 2011. i procjenama iz 2020. relativno dobro stoji demografski iako je nam ne idu u prilog starosna dob stanovništva i smanjeni prirodni prirast na nekim područjima županije. Demografija je svima važna no, na ovim rubnim područjima značaj je još veći s obzirom da je uz gospodarski značaj, naglasak i na obrani teritorija. Prema studiji koju smo radili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvorile su se jasne upute jedinicama lokalne samouprave i većina njih je uvela mjere za poboljšavanje demografske slike. No, za dobru demografsku sliku nužna je ukupna kvaliteta života na nekom području i smatram da naša županija na tom području radi uspješno“ – rekao je i župan Nikola Dobroslavić i zahvalio Vladi RH na potpori u realizaciji svih projekata. „Među njima su najvidljiviji posljednji primjeri spašavanja radnih mjesta i pomoć pri zapošljavanju u COVID krizi, ali i prometno povezivanje juga Hrvatske Pelješkim mostom nakon kojeg nastavljamo s gradnjom autoceste do Dubrovnika i brzih cesta. Sve su to preduvjeti koji uz spomenute mjere JLS-a mogu rezultirati uspješnom demografskom slikom revitalizacijom svih područja“ – zaključio je župan Dobroslavić.

 

„U Dubrovačko neretvanskoj županiji ima primjera s pozitivnim prirodnim prirastom poput Župe dubrovačke, Konavala i Metkovića, a ovakve konferencije su mjesta na kojima ističemo primjere dobre prakse kako bismo kroz razmjenu iskustava preslikali takvu situaciju i na one manje pozitivne sredine. Hrvatska je raznolika i svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje specifičnosti pa prema tim zahtjevima i kreiramo mjere. Ovakve konferencije su mjesta na kojima ne govorimo samo o brojkama i statističkim podacima koji su vezani uz prirodni prirast, već i za tržište rada“ – istaknula je državna tajnica u Središnjem uredu za demografiju i mlade Željka Josić.

Tijekom izlaganja sudionika konferencije i panel rasprava otvorene su brojne zanimljive teme od perspektive revitalizacije stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije, preko tekućih i budućih demografskih procesa do ulaganja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i ostalih tijela državne uprave u području predškolskog odgoja i obrazovanja u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

 

Najčitanije (7 dana)

Zbog Facebook komentara protiv policije, Dubrovčanin zadržan na granici kako bi mu uručili prekršajnu prijavu
ŽUPANIJA: Ne planira se izgradnja još jedne škole u Župi
Nemojte je bacati: Evo za što sve možete iskoristiti koru od naranče


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja