Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

EU: Kako suzbiti organizirani kriminal na zapadnom Balkanu – otvoriti arhive UDBA-e i KOS-a

16.12.2021.


Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak naglašava kako je veliki problem sprega  političkih instanci, krim miljea i dezinformacija te kako moramo pomoći neovisnim medijima i istraživačkim novinarima. 

 

 

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ/EPP) danas je sudjelovala u plenarnoj raspravi o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala na zapadnom Balkanu. U izvješću o kojem se raspravljalo osuđuje se očit nedostatak volje nadležnih tijela da otvore arhive bivše Jugoslavije te ih se poziva da to učine, a naročito da se omogući pristup dosjeima bivše jugoslavenske tajne službe (UDBA) i Kontraobavještajne službe Jugoslavenske narodne armije (KOS) te da se ti dosjei vrate odgovarajućim vladama ako to zatraže.

 

 

Zastupnici su, između ostaloga, raspravljali o vezi između organiziranog kriminala, poslovnog sektora i politike, opasnosti organiziranog kriminala te geopolitičkoj situaciji na zapadnom Balkanu. Istaknuli su kako je organizirani kriminal prepreka gospodarskom razvoju država na tom područjute naglasili važnost poboljšanja pravosudnog sustava.

Zastupnica Glavak podsjetila je kako je borba protiv organiziranog kriminala dio procesa pristupanja EU-u zemalja zapadnog Balkana.

 

 

„Želimo stvarnu i operativnu suradnju s europskim agencijama koje mogu podržati nastojanja tih zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala“, istaknula je.

 

 

Isto tako, u raspravi je istaknuta nužnost financijske potpore, ali i potpore reformskim procesima. Zastupnica se osvrnula na opasnost organiziranog kriminala za demokratski napredak zemalja zapadnog Balkana te izdvojila činjenicu kako se radi o sigurnosnom pitanju.

 

 

„Organizirani kriminal opasan je za i demokratski napredak zemalja zapadnog Balkana, s druge strane, to je i prvorazredno sigurnosno pitanje“, istaknula je.

 

 

Zastupnica Glavak je navela i kako Europska unija procjenjuje da su prihodi od kriminala na glavnim tržištima u 2019. godini iznosili 1% BDP-a u Europskoj uniji, odnosno 139 milijardi eura.

 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja