Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Crna kronika /    Sve vijesti iz rubrike Crna kronika

Tri godine nakon nesreće u hidrocentrali u Platu još stoji pitanje – tko je kriv i odgovoran

10.01.2022.


Na današnji dan prije tri godina u Hidroelektrani Dubroviku Platu dogodila se teška nesreća u kojoj su poginula tri  Ivica Zvrko, Mato Maškarić i Davor Pozniak. Bila je to nesreća koju Župa dubrovačka i širi dubrovački kraj ne pamte.

 

U velikom požaru koji je u hidrolektrani buknuo toga jutra, nestala su tri radnika, a nakon višednevne potrage pronađena su njihova tijela. Jedno tijelo je pronađeno već tog popodneva u odvodnom kanalu  hidroelektrane, a drugo navečer na obali mora u Cavtatu. Za trećim djelatnikom tragalo se do nedjelje 13. siječnja navečer, kada je tijelo locirano u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala hidrocentrale u Platu.  

 

Sam požar navodno i nije imao jako velike razmjere, nego je najveći problem predstavljao crni gusti dim zbog kojeg su se djelatnici koji su se zatekli u postrojenju teško orijentirali. Bježeći od dima, trojica radnika silazili su sve niže u postrojenje da bi naposljetku bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili živote.

 

Nekoliko djelatnika koji su se u tom trenutku našli u hidroelektrani uspjeli su se spasiti, prošli su tek s lakšim tjelesnim ozljedama. Djelatnici Hidroelektrane u Platu javno su prozvali HEP zbog neodgovornog ponašanja. Pitaju se zašto nije utvrđena odgovornost za smrt njihovih kolega kao i odgovornost za milijunsku štetu koja još uvijek nije sanirana. Još dan danas ne zna se zašto su tri djelatnika, naša sugrađanina, izgubili živote. 

 

Prva sjednica Optužnog vijeća održana je krajem siječnja prošle godine te se na njoj nije odlučivalo o potvrđivanju optužnice, budući da je branitelj jednog okrivljenika predlagao izdvajanje iz spisa nekih iskaza svjedoka koje je smatrao nezakonitima. Drugi put se Optužno vijeće sastalo krajem travnja 2021., a tada su svi uključeni iznijeli svoja stajališta o optužnici, a tek 10. lipnja 2021. Optužno vijeće Županijskog suda u Dubrovniku potvrdilo je optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u ovom predmetu, no početak suđenja još se čeka.

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja