Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

KALENDAR: Srbi posezaju i za Gospom od Škrpjela

21.01.2022.


I dok se ovih dana kompletna hrvatska javnost zgraža nad posezanjima srbijanskih vlasti za dubrovačkim i hrvatskim piscima i njihovim kulturnim uspjesima, jedan slučaj iz Crne Gore možda potvrđuje da Srbi stvarno ne poštivaju tuđe vrijednosti već sve svode pod zajednički nazivnik.

 

Crnogorski portal https://www.portalanalitika.me/ donio je sliku kalendara za 2022. godinu naslovljen „Pravoslavne sventinje – manastiri Crne Gore“, a koji na naslovnici donosi sliku Gospe od Škrpjela. Radi se o crkvenom kalendaru koji se prodaje ciljem te nama susjedne države, u kojoj su Hrvati jedan od autohtonih naroda i pripada im velika zasluga u izgradnji kulturne baštine u prvom redu Boke kotorske, koja se naziva i Zaljevom hrvatskih svetaca, budući su na tom prostoru rodjeni sveti Leopold Bogdan Mandić, blažena Ozana Kotorska te blaženi Gracija iz Mula. Na tom području danas većinom žive pravoslavci, ali nekadašnje bogatstvo autohtonih Hrvata jasno je vidljivo.

 

Jedan od svjedoka bogate kulturne katoličke i hrvatske baštine Boke svakako je i samostan Gospe od Škrpjela koji se nalazi na malom istoimenom otočiću nasuprot Perastu, a pripada Kotorskoj biskupiji. Nedaleko se nalazi još jedan, manje poznati otočić, s također katoličkim samostanom koji pripada Novosadskoj biskupiji, ali se već više desetljeća spominje kao pravoslavni samostan, čak i u reportažama objavljenima u hrvatskim medijima.

 

Kako donosi crnogorski portal, kalendari su uvezeni iz Bosne i Hercegovine, a tiskala ih je tvrtka koja posluje u Republici Srpskoj, odnosno u Derventi, Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

 

Možda se ovaj kalendar može staviti u kategoriju srpskog neznanja, odnosno neobrazovanja i razmišljanja pod egidom „sve je to naše“, ali što god bilo ipak je previše...

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja