Srijeda, 25. svibnja 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

Nemojte je bacati: Evo za što sve možete iskoristiti koru od naranče

23.01.2022.


Svježi miris i eterična ulja u naranči čine koru naranče izvrsnim prirodnim sredstvom za čišćenje i osvježivačem zraka. Prema tome, nemojte bacati koru od naranče nego je iskoristite za niz stvari u kući.

 

Osvježite hladnjak

Nekoliko narančinih kora može brzo i lako osvježiti prostor. U koru od naranče ubacite sol, a potom koru stavite u hladnja. Sol će upiti miris i vlagu u zraku hladnjaka, dok će voće iza sebe ostaviti svježi miris citrusa. Kada sol postane vlažna, izvadite koru i po potrebi je zamijenite novom.

 

Očistite drvene površine

Kora od naranče ne samo da će vratiti sjaj drvenim pvoršinama nego će sve poprimiti i miris citrusa. Možete pomiješati koru od naranče i ocat te ćete dobiti odlićno sredstvo za čišćenje drvenih površina.

Kako to učiniti? Praznu staklenku do pola napunite korom od naranče i potom ulijte ocat dok staklenka ne bude puna. Mješavinu ostavite da stoji najmanje dva tjedna. Nakon toga izbcite koru od naranče, a tekućinu ulijte u sprej za raspršivanje.

 

Ispolirajte nehrđajući čelik

Kora od naranče izvrsno je sredstvo za poliranje, a osobito nehrđajučeg čelika. Zahvaljujući prirodnom ulju koje sadrži, kora od naranče lako uklanja mrlje od vode pa će vam posuđe i pribor od nehrđajučeg čelika izgledati kao novo.

 

Osvježite ormar

Ubacite nekoliko komada kore od naranče u ormar kako biste se riješili ustajalog, pljesnivog mirisa. Kada se kora osuši, zamijenite je novom.

 

Napravite prirodni regenerator

Naranča je bogata vitaminom C koji je odličan za naš imunološki sustav. Uz to, naranča može biti i izuzetno korisna za vašu kosu. Napravite prirodni regenerator tako da cijelu neoguljenu naranču ubacite u blender, a potom dobiveni serum nanesite na cijelu dužinu kose.

 

Riješite se insekata

Naranča sadrži između 90 i 95 posto koncentracije limonena, kemikalije koja je otrovna za komarce, muhe i druge bube, prenosi RD. Stavite komadić kore od naranče u dvorište ili u blizini vrata i prozora te ćete se lako riješiti insekata.

Najčitanije (7 dana)

Izravna sjednica Općinskog vijeća Župe dubrovačke
Današnju raspravu župskih vijećnika pratite izravno na našem portalu
Poziv braniteljima koji su oslobađali Župu dubrovačku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja