Nedjelja, 14. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

ŽUPANIJA: Ne planira se izgradnja još jedne škole u Župi

25.01.2022.


Unatoč činjenici da Osnovna škola Župa dubrovačka ima 916 učenika podijeljenih u 39 razrednih odjeljenja i najveća je osnovnoškolska ustanova u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a jedna je i od većih u Hrvatskoj, nije u planu izgradnja još jedne škole na području Općine Župa dubrovačka. Davno se spominjalo ustrojstvo još jedne osnovno školske ustanove, a jednu u Kuparima je planirala otvoriti i Dubrovačka biskupija.

 

 

Osnovnoškolsko obrazovanje u domeni je županijske uprave pa su nam na pitanje razmišlja li Županija dubrovačko-neretvanska o izgradnji još jedne osnovne škole na području Župe dubrovačke budući da sadašnja škola kojoj je županija osnivač ima gotovo tisuću učenika i djeluje već na više lokacija kratko odgovorili:

 

 

- U tijeku je izrada projektne dokumentacije za projekt dogradnje postojeće zgrade Osnovne škole Župa dubrovačka, a izgradnja nove škole zasada nije planirana.

 

 

 

Župski osnovci sada pohađaju nastavu u tri objekta  i to u glavnoj zgradi tzv. „novoj“ školi, zatim u „staroj“ školi na Kantulama, te od ove školske godine i u Zgradi Zaklade Miloslavić, dok je i dalje aktivna Područna škola u Postranju. Pohvalno je što je OŠ Župa dubrovačka zadržala jednosmjenski rad, iako broj upisane djece iz godine u godinu raste pa je školsku 14/15 godinu školu pohađalo 650 djece, a u ovoj ih je 916.

 

 

Podsjetimo, zbog manjka prostora za župske osnovce Općina Župa dubrovačka je potpisala Sporazum sa Zakladom Antun Miloslavić o međusobnim pravima i obvezama u svezi realizacije projekta Kulturno-informativni centar "Antun Miloslavić" i utvrđeno je da će se za to predviđeni prostori privremeno koristiti u svrhu odvijanja nastave do dovršetka planirane dogradnje zgrade škole na Mljekari, nakon čega bi se dovršila realizacija projekta Kulturno-informativnog centra.

 

 

 

Iako po svim Državnim pedagoškim standardima osnovnoškolskog sustava odgoja i obrazovanja župska osnovna škola uistinu ima previše učenika očito je da se osim dogradnje glavne zgrade, za što je Općina Župa dubrovačka još 2016. godine otkupila potrebno zemljište, ništa neće događati u dogledno vrijeme.

 

 

Sjećamo se i kako je glavna školska zgrada već nakon izgradnje bila premala za sve župske osnovce kojih je dio i dalje, kao i danas, nastavio pohađati nastavu u „staroj“ školi. A sve je to bilo prije naseljavanja većeg broja mladih obitelji u Župu dubrovačku i demografskog buma.

 

 

 

Inače, prema pedagoškim standardima optimalna škola koja radi u jednoj smjeni je osnovna škola od 16 do 20 razrednih odjela.  Škola s više od 32 razredna odjela može organizirati rad samo uz suglasnost nadležnoga ministarstva. Optimalan  broj učenika u razrednom odjelu je 20, a najviši 28 učenika.

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Dan žalosti u Općini Gradac zbog pogibije Katarine i Stjepana Đerek


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja