Četvrtak, 18. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Predsjednik Milanović u Dubrovniku: Od svake vlasti očekujem da novcem upravlja pošteno, a ne za vlastite interese

02.02.2022.


Predsjednik Republike Zoran Milanović u Dubrovniku je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja se, u prigodi obilježavanja Dana Grada Dubrovnika, održala u Kazalištu Marina Držića.

 

Čestitajući Dubrovčankama i Dubrovčanima Dan njihovog Grada i blagdan svetog Vlaha, predsjednik Milanović je u prigodnom obraćanju čelnicima Grada rekao kako im neće davati savjete za vođenje grada jer “sami znate što je za vaš grad najbolje”. “To je vaša odgovornost, to su vaši ljudi, to je i vaš novac koji je stvoren i zarađen ovdje“, rekao je Predsjednik te im posebno poželio da budu uspješni u korištenju i uzimanju novca iz europskih fondova.

 

U tom kontekstu, predsjednik Milanović je rekao kako on Europsku uniju smatra kompleksnom, dubokom, emotivnom,  perspektivnom zajednicom nacionalnih država, naroda i nacija. „Želim vam da iz te Europe uzmete novac, sve ovo drugo je tema za stalnu raspravu i stalan oprez. Niti smo svi isti, niti je u redu da drugima namećemo svoje kulturne vrijednosti. One su slične, ali i različite. I u toj različitosti i svijesti da se razlikujemo, i unutar svog hrvatskog nacionalnog korpusa, možemo osigurati normalan, dobar i pristojan građanski život“, rekao je predsjednik Milanović dodavši kako ideološke razlike nećemo nikada staviti po strani, ali da su danas u Hrvatskoj možda manje nego što su ikada bile. „I to je dobro. Moja očekivanja od svake vlasti svode se na očekivanja da se svojim i zajedničkim upravlja pošteno i efikasno, da se novac ne koristi za vlastiti probitak i vlastite interese, da se bude strog prema sebi i odgovoran prema prostoru kojim se upravlja“, rekao je Predsjednik. 

 

U svojem obraćanju predsjednik Milanović osvrnuo se na uvrštenje Gundulića, Držića i dubrovačke književnosti u srpsko kulturno nasljeđe u srbijanski Zakon o kulturnom nasljeđu kazavši kako je to primjer kulturne aproprijacije. „Ovo što se događa u Beogradu i što je konstanta, to je kulturna aproprijacija jednog ovisničkog, šleperskog tipa. Ne pokušaj da se nešto otme, jer to je nemoguće. Budimo ponosni da to netko želi, a do toga ne može“, rekao je predsjednik Milanović poručivši Dubrovčanima da kada o tome razmišljaju budu hladni i pomalo oholi.

 

Na kraju obraćanja predsjednik Milanović govorio je i o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini: „Mnogi od nas svoje porijeklo i svoj identitet vučemo iz Bosne i Hercegovine, prijateljske države s kojom graničimo nekoliko tisuća kilometara i u kojoj se događaju stvari koje nisu dobre za hrvatski narod i nisu dobre za stanovnike u Bosni i Hercegovini. Ne vode prema dobrom“, rekao je Predsjednik istaknuvši kako je hrvatskom političkom narodu u Bosni i Hercegovini potrebna naša podrška i solidarnost. „Podrška može biti glasnija, može biti takva da se koristimo instrumentima koji nam stoje na raspolaganju u Europskoj uniji i NATO-u, čiji smo članovi. Godinama smo slušali tuđe prijekore, prigovore, savjete, ultimatume, želje i pozdrave i na to smo strpljivo i uporno reagirali krotko, i radili svoj posao. Sada u ovoj situaciji, potpuno svjesni tko smo i što smo, imamo pravo postaviti neke zahtjeve, mirno i civilizirano, bez prijetnji, ali s vrlo jasnim stavovima. Onaj tko na to nije spreman, taj ne koristi državu na način na koji se država može koristiti“, zaključio je predsjednik Milanović .

Najčitanije (7 dana)

Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga
Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja