Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Tivatske vlasti traže iseljenje hrvatskih institucija iz hrvatskog doma u Donjoj Lastvi

25.02.2022.


Općinska vlast u Tivtu odlučila je iseliti hrvatsku zajednicu iz Doma kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi. U službenom dopisu navedeno je kako do 15. travnja ove godine Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum mora osloboditi prostor Doma kulture i predati ga Općini Tivat. U Domu je smješteno sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Radija Dux i Hrvatske  knjižnice „Ljudevit Gaj“ s preko 6000 knjiga. Poznata klapa Jadran taj prostor koristi za vježbanje, kao i brojne sportske i kulturne udruge. 

 

Kako tvrde u Dux Croatorum, odluka tivatske vlasti da ne žele produžiti važeći ugovor bila je jasna i predvidljiva još od trenutka kad su se predstavnici Hrvata u Skupštini Općini Tivat odlučili na bojkot sjednica, što je vladajuću koaliciju dovelo do nestabilnosti i mogućnosti gubitka vlasti.

 

 - Mržnja koju demonstrira vlast Općine Tivat prema hrvatskoj zajednici prelazi sve dopuštene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Općini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori. -  stoji u priopćenju kojeg je potpisao Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore. On također ističe:

 

- Varaju se oni koji misle da će ovakvim ucjenama i to samo zbog političke pragmatičnosti djelovanja Hrvatske građanske inicijative u tivatskoj skupštini, zastrašiti ili uspjeti s ucjenama. Dakle, najgora karakterna osobina je sposobnost ucjenjivanja kada si jači, a mi, shodno tome, dajemo obećanje da ćemo nastaviti sve naše započete aktivnosti. – poručuje Deković.

 

Inače, Dom kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi sagradili su Hrvati 1922. godine kao Hrvatsku čitaonicu. Kraljevina Jugoslavija je Dom oduzela i preimenovala u Jugoslovenski Dom, a nakon Drugog svjetskog rata dobiva ime Josipa Markovića. Nakon potresa 1979. godine to je jedini dom kulture u Crnoj Gori koji nije obnovljen, a  2011. godine Hrvatska krovna zajednica „Dux Croatorum“ obnavlja Dom, ulaže ogromna sredstva, stavlja ga u funkciju i čini mjestom okupljanja i poprištem brojnih kulturnih događanja.

 

- Umjesto da se oduzeti Dom vrati hrvatskoj zajednici Hrvati se tjeraju iz Ddoma. Pristajali smo na sve nepravedne uvjete koje je Općina Tivat od nas tražila. Bili smo jedini zajmoprimac u Općini koji je morao svaka tri mjeseca slati izvješća, dokaze o plaćenim računima, izvode iz banke, ulaz sredstava, izlaz sredstava itd.  Neki zakoni važe samo za Hrvate. Na kraju i u Ugovoru stoji da će, ako  bude Domom upravljala u dobroj vjeri, prilikom produžetka ugovora Hrvatska krovna zajednica imati prednost. Nekoga ne obvezuje ni javno dana riječ pred dvama predsjednicima država i visokim dužnosnicima i Republike Hrvatske i Crne Gore da će biti razmatrana opcija o dugoročnom zakupu ili prodaji objekta hrvatskoj zajednici.  Bio bi to treći put da Hrvati kupuju ovaj Dom.  Bahatost u pokušaju da se Hrvati u Tivtu javno ponize smo sigurni da neće uspjeti. Ovo smatramo otvorenim pokušajem iz tivatske općine da se na ideološko- moralnoj matrici razvije doktrina u kojoj nema mjesta za autohtoni hrvatski narod. Jedino sebe smatraju pravom stranom, iako smo svjedoci  nedavne prošlosti u kojoj je biti na pravoj strani zapravo značilo da je  „dopušteno ubojstvo protivnika bez suda“. – naveo je također u pripćenju Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, ističući kako će s dopisom iz Općine Tivat upoznati sve relevantne institucije u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji,  kao i sva europska veleposlanstva u Crnoj Gori.

 

Inače, nakon izbora 2019. godine, vlast u Tivtu formirala je nezavisnka lista „Narod pobjeđuje“, u koaliciji s Bokeškim Forumom,  listom „Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat“, uz podršku vijećnika iz SDP-a. U prethodnom sazivu vlast je obnašala koalicija na čelu sa Đukanovićevom Demokratskom partijom socijalista, a u kojoj je u uz Socijaldemokrate bila i Hrvatska građanska inicijativa.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja