Srijeda, 24. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Sukobi u Tivtu: Priveden čelnik Hrvatskog nacionalnog vijeća, prosvjedna nota iz Hrvatske

05.03.2022.


Sukobi nastali zbog najave općinske vlasti u Tivtu da iseli hrvatsku zajednicu iz Doma kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi nastavljeni su pozivanjem predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića u Odjeljenje bezbjednosti Tivat.

 

Prema priopćenju iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, njega je prijavio predsjednik tivatske Općinske skupštine dr. Andrije Petković a zbog priopćenja u kojem se Deković buni „zbog namjere otimanja Doma kulture u Donjoj Lastvi“. 

 

„Osim što se Hrvatima želi oduzeti ono što su gradili i obnavljali, sada se žele ušutkati. Simptomatično je da predsjednik Skupštine Općine Tivat dr. Andrija Petković nije do sada imao ovakve reakcije, a kamoli prijave nadležnim organima kada se u javnom prostoru otvoreno i jasno prijetilo progonom Hrvata, kada su se predlagala imena ulica po Ratku Mladiću, kada su otvoreni negatori Hrvata i ostalih nacija u Crnoj Gori dobivali najveća književna priznanja. Nismo nikada čuli što misli dr. Petković na imenovanje Vesne Bratić, koja sebe naziva četnikom, na mjesto ministrice u aktualnoj Vladi Crne Gore. Šutio je na sve to i nije mu smetalo, ali se drznuo da traži pomoć policije, jer predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća brani ono što se od njega i očekuje. Petkoviću su najveći problem Hrvati, jasno je potpuno zbog čega. Navikao je Petković i njemu slični da Hrvati sagnu glavu i prihvate ono što im se nameće. Morat će se početi odvikavati od toga! Uzalud pokušavaju da nas ušutkaju i učine poslušnim. Nakon namjere da nam oduzmu prostor koji smo obnovili, a naši preci sagradili, sada nam žele oduzeti i pravo na slobodu govora. U svojoj nemoći očekujemo da će i nakon ovog našeg istupa zatražiti pomoć nadležnih organa, a na koji ćemo se mi uredno odazvati.“ – stoji u priopćenju Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

 

Inače, u Domu je sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, zatim informativni medij na hrvatskom jeziku Radio Dux, te Hrvatska  knjižnice „Ljudevit Gaj“.  

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH uputilo je prosvjednu notu Crnoj Gori u kojoj je osudilo zahtjev Općine Tivat za iseljenjem institucija hrvatske zajednice iz Doma kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi.

 

Istučući kako se ovog odlukom ugrožavaju prava hrvatske nacionalne manjine, koja su zajamčena nacionalnim zakonodavstvom Crne Gore i bilateralnim sporazumom između dviju zemalja, te  međunarodnim aktima iz MVEP RH navode:

 

„Odluka kojom bi institucije hrvatske manjine u Crnoj Gori bile prisiljene iseliti se iz prostora koji dugotrajno koriste za svoje djelovanje imat će dalekosežne negativne posljedice za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori. Ovime se Hrvatima Crne Gore šalje iznimno negativna poruka zbog koje su s pravom razočarani i krajnje uznemireni, poglavito jer navedena zgrada za njih ima snažnu simboličku važnost s obzirom na to da su ju prije sto godina izgradili upravo Hrvati za svoje kulturne potrebe“ – kažu iz MVEP-a.

Nadalje postavljaju pitanje „koja je poruka da Hrvati umjesto proslave 100. godine od početka gradnje moraju napustiti te prostorije te zašto se pitanje Doma nije prikladno riješilo, prema dosadašnjim obećanjima predsjednika Vlade Crne Gore, ministara i ostalih dužnosnika“. MVEP neprihvatljivim drži ovakvu zloporabu političkog pritiska na cjelokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki, a za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva u lokalnim institucijama, dodaju sa Zrinjevca.

Vezane vijesti

Tivatske vlasti traže iseljenje hrvatskih institucija iz hrvatskog doma u Donjoj Lastvi

Najčitanije (7 dana)

Panika u SUB-u, kupci zamoljeni da izađu
Što arheolog Perkić kaže o vrijednim pelješkim nalazima
FOTOGALERIJA: Oldtimer Rally po Pelješcu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja