Subota, 13. srpnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županijski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Uređuje se Memorijalna zbirka Oliver Dragojević u Vela Luci

17.03.2022.


Uređenje Memorijalne zbirke Oliver Dragojević jedan je od glavnih projekata Općine Vela Luka u ovoj godini kako bi se u što skorije vrijeme stvorio novi i zanimljiv kulturni sadržaj u Veloj Luci, otoku Korčuli, ali i Hrvatskoj.

 

Cilj projekta, kojeg su podržali Vlada Republike Hrvatske, obitelj Dragojević, ali i šira javnost, jest suvremenim multimedijskim sredstvima prezentirati život Olivera Dragojevića, posebno njegovu umjetničku karijeru, privrženost velolučkom prostoru i ljudima, ali i rad kao ambasadora UNDP - Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, te sudjelovanje u brojnim humanitarnim projektima.

 

Oliver Dragojević zasigurno je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača a rodjen je 7. prosinca 1947. godine u tom korčulanskom mjestu. Nakon smrti 29. srpnja 2018. godine pokopan je u Vela Luci, a njegov grob tijekom cijele godine obilaze mnogi obožavatelji. 

 

Prerana smrt istaknutog glazbenog stvaratelja potaknula je Velolučane na što dostojanstvenije obilježavanje njegovog djela i načina života. Inicijativa je zapravo krenula iz obitelji Dragojević, koja je odlučila da se napravi memorijalna zbirka u Veloj Luci.

 

- Želimo sačuvati sjećanje na velikana te približiti njegov život i rad kako Velolučanima tako i posjetiteljima Vela Luke.  Oliverov opus je veliki, a život izuzetno bogat, pa će štovatelji i oni koji će se s njegovim radom tek susresti,  uvijek imati nešto novoga za vidjeti i doznati. Cilj nam je koristeći najsuvremenija prezentacijska sredstva i poznate načine interpretacije napraviti primjerenu, zanimljivu, edukativnu i samoodrživu muzejsku zbirku kao mjesto na kojem će se sačuvati uspomena na velikog umjetnika, prezentirati njegov rad i koje će biti središnja točka širenja njegovog umjetničkog i humanističkog djelovanja.  Isto vremeno, osmišljavaju se i drugi sadržaji i aktivnosti s ciljem da Vela Luka i po Oliverovoj vlastitoj želji, postane središnjim mjestom evociranja uspomene na njegovo glazbeno stvaralaštvo. – objasnila je načelnica Vela Luke Katarina Gugić.

 

- Ove godine u prvi plan stavljamo radove na uređenju doma,  gdje uz podršku i sredstva Ministarstva kulture i medija nastavljamo raditi na izradi muzeološke podloge i uređenju prostora, kazala je načelnica Gugić.

 

U prvoj fazi mijenjale su se električne instalacije i uredili unutarnji dijelovi fasade zgrade i dio atrija te su postavljeni novi prozori i vrata. Radovi su se financirali sredstvima Ministarstva kulture i medija, a partneri na projektu su Centar za kulturu i Općina Vela Luka.

 

Također, u tijeku je i izrada preliminarnog muzeološkog programa i idejnog rješenja prostora, odnosno muzeološke podloge koja će biti napravljena uz stručnu podršku Ministarstva kulture i Hrvatskog muzejskog vijeća.

 

Središnji dio Memorijalne zbirke bit će polivalentna dvorana u kojoj će se primarno emitirati audio-vizualni materijal s najvažnijim naglascima iz umjetnikova života. U ostalim prostorima će se tematski dati uvid u umjetnikovo djelovanje, a stvorit će se i baza njegovog glazbenog opusa, adekvatna videoteka, kao i zbirka tekstova i dokumentacije o Oliveru objavljivane u različitim novinama, časopisima i drugim publikacijama.

 

Ministarstvo kulture osiguralo je velolučkom Centru za kulturu dodatnih 800 tisuća kuna za III. fazu adaptacije zgrade velolučkog Centra za kulturu za potrebe Zavičajnom muzeja s muzejskom zbirkom “Oliver Dragojević”.

 

 

 

 

 

 

 

Najčitanije (7 dana)

Otvoren teniski turnir Dubrovnik DUB Bowl
Kakvu je hranu najbolje konzumirati ljeti
Izbornik Tucak objavio imena vaterpolista za Olimpijadu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja