Četvrtak, 29. veljače 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Gradska uprava planira 100 milijuna kuna vrijednu obnovu Lokrumskih znamenitosti

01.04.2022.


Odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika jednostrano je  raskinut ugovor sa zagrebačkim Sveučilištem o ustupanju na korištenje Benediktinskog samostana i Maksimilijanov ljetnikovca na otoku Lokrumu. Gradska uprava planira 100 milijuna kuna vrijednu obnovu tih neprocjenjivih kulturno povijesnih znamenitosti. Konačni cilj je uspostava Interpretacijsko-edukacijskog i istraživačkog centra u svrhu održivog korištenja prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja o vrijednostima Lokruma.

 

Naime, Javna ustanova Rezervat Lokrum kao jedini vlasnik Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca uputila je zahtjev Gradu Dubrovniku za raskid Ugovora sklopljenog 21. svibnja 1991. godine između Općine Dubrovnik, Zavoda za obnovu Dubrovnika, Rezervata Lokrum iz Dubrovnika i Sveučilišta u Zagrebu kojim se ustupio Benediktinski samostan i Maksimilijanov ljetnikovac na korištenje Sveučilištu u Zagrebu.

 

Obzirom da su Grad Dubrovnik i Sveučilište u Zagrebu glavni potpisnici ugovora, Grad Dubrovnik proveo proceduru jednostranog raskida navedenog Ugovora zbog neispunjavanja ugovorenih obaveza, rapidnog propadanja objekta koji je na dijelovima ostao bez kompletnog krovišta zbog početka obnove 1991. godine, ali je takav ostao do današnjeg dana što je uzrokovalo znatnu devastaciju neprocjenjive kulturne baštine.
 

 

Iz dubrovačke gradske uprave napominju kako je Javna ustanova Rezervat Lokrum pokrenula postupak obnove bivšeg Benediktinskog samostana i Maksimilijanove rezidencije 2017. godine uspostavom suradnje sa Zavodom za obnovu Dubrovnika nakon čega je izrađeno nekoliko elaborata i studija o stanju tih vrijednih objekata. 

  

- „Rezervatu Lokrum su odobrena sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspostave Interpretacijsko-edukativnog centra u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca procijenjene vrijednosti 1.234.200  kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktivnost u iznosu od 634.400 kuna, a obnova objekta sufinancirat će se iz fondova Europske unije“, pojašnjavaju iz gradske uprave dodajući kako se građevinska dozvola za Interpretacijsko-edukacijskog i istraživačkog centra na Lokrumu očekuje najkasnije do kraja 2023. godine.


Ustanova je također prijavila projekt „Uspostava Interpretacijsko-edukacijskog i istraživačkog centra „Lokrum“ na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kako bi se sufinancirala izrada projekta uređenja i opremanja s razradom cjelokupnog postava u iznosu od 3 milijuna kuna.


- „Procijenjena vrijednost obnove Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca je oko 100 milijuna  kuna, a glavni projekt se neće raditi po principu fazne obnove već cjelovite, pojasnili su iz gradske uprave odgovarajući na pitanje o budućim planovima vezanim uz ta vrijedna zdanja na Lokrumu.

 

Željeli smo i od čelnika Sveučilišta u Zagrebu čuti i njihov komentar poteza dubrovačke gradske vlasti, no odgovor nismo dobili. 

 

Inače, prema nekim zapisima, lokrumski benediktinski samostan oštećen je još u velikom potrebu 1667. godine kada se zapadno krilo srušilo, a dotukao ga je potres 1979. godine. Od tada postoje inicijative da se derutna zgrada Benedeiktinskog samostana na otoku Lokrumu popravi i u njoj osnuje Znanstveno nastavna jedinica Sveučilišta u Zagrebu.

 

Kompleks se inače sastoje od tri cjeline među kojima su najstariji trobrodna i troapsidalna romaničko - gotička bazilika, odnosno njeni ostaci iz 12. stoljeća s ostacima istočnog i zapadnog samostanskog krila s tornjem i klaustrom. Gotičko – renesansni samostan izgrađen je južnije tijekom 15. i 16. stoljeća, dok je u jugoistočnom dijelu izgrađen ljetnikovac Maksimilijana Habsburškog prema sugestijama samog nadvojvode, a na mjestu južne polovice istočnoga krila romaničko - gotičkoga samostana.

 

Vlasnici otoka i samostana bili su benediktinci i austrijska carska obitelj Habsburg. Zapisi kažu kako je car Franjo I. na Lokrum prvi put došao 1818., a austrijska vojska je dovršila izgradnju Fort Royale. Na Lokrumu se 1859. dogodila tragedija broda Triton zbog kojeg su Maksimilijan i Charlotta iste godine i došli na Lokrum, a u kolovozu su otok najvjerojatnije i kupili.

 

Nakon Prvog svjetskog rada Lokrum postaje dječje oporavilište koje je djelovalo do 1953. godine, a nakon toga Lokrum je predan  na upravljanje Ustanovi za parkove i nasade, preteči današnjeg Vrtlara.

 

Općina Dubrovnik 1957. godine je stupila u pregovore s Jugoslavenskom akademijom znanosti i umjetnosti o preuzimanju otoka i pretvaranju samostana u Biološki institut, što se i dogodilo 1958. godine. Nakon spajanja s Biološkim institutom JAZU u kulturno-prosvjetnu ustanovu, dubrovački Prirodoslovni muzej je bio smješten u Benediktinskom samostanu na Lokrumu, gdje je 1962. godine bilo i svečano otvoren za posjetitelje.  Nakon potresa 1979. godine s Lokruma iseljavaju Prirodoslovni muzej i Biološki institut. Tada se javlja inicijativa da se derutna zgrada bivšeg samostana popravi i u njoj osnuje Znanstveno nastavna jedinica Sveučilišta u Zagrebu. U listopadu 1984. potpisan je ugovor kojim Općina Dubrovnik dodjeljuje zgradu na korištenje Institutu za oceanografiju i ribarstvo. Tadašnja Skupština Općine Dubrovnik potpisala je rektorom Sveučilišta u Zagrebu ugovor prema kojem će se na Lokrumu organizirati  Znanstveno nastavna jedinica uz uvjet obnove toga kompleksa.  Arhitektonski fakultetu započeo je projekt obnove kompleksa, ali su radovi prekinuti na jesen 1991. godine kad je započela agresija na Dubrovnik i Hrvatsku. Od tada ništa nisu radili na obnovi Benediktinskog samostana na Lokrumu.

Najčitanije (7 dana)

Kako seizmolog komentira potrese na Pelješcu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja