Subota, 20. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

VIJEĆNICI U PLATU: Devastira li se dvjesto godina stara skalinata

02.05.2022.


Na poziv Made Vuković iz Plata, koje je već poslala otvoreno pismo svim vijećnicima Općinskog vijeća Župe dubrovačka s pozivom da spriječe devastaciju Jeline ulice, starinske skalinate, u tom župskom mjestu, Plat su obišli županijski vijećnik Nikola Duper iz grupacije Srđ je Grad, te općinski vijećnik i čelnik Župske stranke Antun Bašić.

 

Ističući kako su se na licu mjesta željeli upoznati s problemom na koje upozorava Made Vuković, a to je početak radova koji bi trebali zauvijek uništiti „Jelinu ulicu”, prekrasnu starinsku skalinatu na predjelu kojeg Plaćani zovu „Perova polovica” Duper je rekao kako su „srećom radovi tek počeli tako da je uništen samo manji dio puta, odnosno od ceste koja vodi do elektrane pa nekoliko desetaka metara uzbrdo prema početku ovog malog dragulja“.

 

- I da se ne bavimo turizmom trebali bi čuvati, zbog nas samih i budućih generacija, sve one prekrasne kutke koje su naši preci vrijedno stvarali. Međutim,  ako smo toliko ograničeni i bezosjećajni onda bi barem trebali sačuvati ono što turiste privlači u naš kraj, to jest što bi ih privlačilo kada bi znali iskoristiti barem one preostale istinske vrijednosti za koje, očito je, nadležni nemaju razumijevanja. Zavladala je sterilna logika betona, apartmana, pjata, kikara i čaša. – istaknuo je  Duper, te nastavio:

 

- Ako prođete Platom kroz Grujicu doći ćete u hlad stoljetnih dubova, vidjeti ljepotu i sklad prirode i Jelinu ulicu u kojoj je svaki kamen ručno obrađen i postavljen. Prolazeći ovuda doživljavate istinsku prirodnu ljepotu starog šumskog puteljka kao vrijednu ostavštinu naših predaka. Ne zna se točno kada je nastala skalinata, kojom su ribari silazili do mora ali, gledajući mapu iz 1837. godine, ako sam dobro prepoznao ulicu, za pretpostaviti je da bi mogla biti starija od 200 godina. – rekao je Duper.

 

- Plat je prije skoro 100 godina imao butigu, dva bala, čitaonicu, mesnicu a kasnije i jedan od najboljih hotela na Jadranu. Što je danas ostalo? Ništa od svega toga, čak ni butiga a o čitaonici da i ne govorimo, nje nema ni u Župi. Dobio je policijsku bazu, ostatke srušenog hotela, hidroelektranu i trafostanicu. I kao nastavak te devastacije u „Jelinoj ulici” su bageri, ulica se ruši, stari kamen se vadi i odvozi u nepoznatom pravcu. Navodno, razlog je izgradnja vatrogasnog puta. Očito, netko još nije čuo za hidrante koji se mogu postaviti uzduž ulice uz djelić troška ovog kulturocida i bez nepotrebnog betona. – pita se županijski vijećnik iz Župe dubrovačke Nikola Duper, te naglašava: 

 

- Umjesto da se ulica uredi, poveže s ostatkom Plata, ispriča priča o ribarima, obitelji Račić, crkvama sv. Ivana i Sv. Duha, netko se odlučio za beton, isti onaj beton od kojeg turisti bježe da bi se došli odmoriti tamo gdje očekuju mir, sklad nenarušene prirodne ljepote s ostavštinom spomeničke baštine i naših tradicija.

 

Ističući dalje kako se u Konavlima, susjednoj općini,  organiziraju radionice izgradnje suhozida i spašavaju kućarice, on tvrdi kako se „tek nekoliko kilometara jugoistočno vidimo sasvim drugo poimanje svega onoga što se u Župi nemilosrdno uništava“.

 

- Jedna stvar je sigurna, ođe je ne’ko lud ili se pravi lud, a sve mi se para da to Konavjani nijesu. – zaključio je županijski vijećnik Nikola Duper.

 

Upit s pitanjima o ovim radovima poslali smo i glasnogovornici Općine Župa dubrovačka pa ćemo objaviti odgovore kad stignu.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja