Srijeda, 25. svibnja 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Pokrenuta izrada Zakona o označavanju hrane proizvedene bez GMO-a

04.05.2022.


Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, uputila je, nakon usvajanja Deklaracije o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom o GMO-a u Hrvatskome saboru, inicijativu Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zdravstva da poduzmu aktivnosti na uspostavi jasnih kriterija u Republici Hrvatskoj vezanih uz označavanje „GMO free“ proizvoda, kao i na jačanju kontrolnih tijela, službenih i referentnih laboratorija za genetski modificirane organizme.

 

Ministarstvo poljoprivrede pozitivno se je očitovalo o ovoj inicijativi te je pristupilo izradi Zakona o označavanju hrane proizvedene bez genetski modificiranih organizama. Održana je 1. sjednica Povjerenstva za izradu Zakona, u koje su uz predstavnike Ministarstva poljoprivrede, uključeni i predstavnici Ministarstva zdravstva, Državnog inspektorata, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca i predstavnici akademske zajednice s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta u zagrebu i Poljoprivrednog instituta u Osijeku.

 

Novim zakonom odredit će se hrana koja će moći biti označena kao hrana proizvedena bez GMO, propisat će se način njenog označavanja i zahtjevi koji moraju biti zadovoljeni kako bi se hrana označila kao hrana proizvedena bez genetski modificiranih organizama, te obveze subjekata u poslovanju s hranom. Uz navedeno, uspostavit će se službene kontrole, koje će provoditi inspekcije Državnog inspektorata nadležne za hranu i delegirana tijela (akreditirana certifikacijska tijela) ovlaštena od strane Ministarstva poljoprivrede.

 

„Pokretanje aktivnosti za izradu Zakona koji će omogućiti označavanje „GMO free“ proizvoda, pa time i prepoznavanje/razlikovanje ovih proizvoda na tržištu i podizanje njihove konkurentnosti, veliki je iskorak i za zaštitu potrošača, ali i za zaštitu i očuvanje prirode i okoliša“, rekla je Marijana Petir, zahvalivši Ministarstvu poljoprivrede na prihvaćanju ove Inicijative.

 

Petir je podsjetila da su zastupnici Hrvatskoga sabora u ožujku ove godine dali jednoglasnu potporu Deklaraciji o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a, kojom je potvrđeno jasno i nedvosmisleno opredjeljenje da je Republika Hrvatska GMO-free zemlja i da ju je potrebno promovirati i brendirati kao zemlju domaće i kvalitetne hrane, usmjerene prema ekološkoj proizvodnji i uzgoju proizvoda bez GMO-a. 

 

Petir je najavila i buduće aktivnosti te planiranu suradnju s državama koje se nalaze na području Alpe-Adria-Dunav i pozvala ih da se priključe ovoj Inicijativi te ulože potrebni napor kako bi potpora područjima slobodnima od GMO-a bila prihvaćena i podržana s ciljem očuvanja bioraznolikosti, te okolišno osjetljivog i ekološkog uzgoja poljoprivrednih proizvoda svojstvenog nasljeđu ovog područja srednje Europe.

Najčitanije (7 dana)

Izravna sjednica Općinskog vijeća Župe dubrovačke
Današnju raspravu župskih vijećnika pratite izravno na našem portalu
Poziv braniteljima koji su oslobađali Župu dubrovačku


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja