Četvrtak, 18. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

DAN ŽUPANIJE: Nagrade laureatima i zahvalnice medicinskom osoblju za doprinos u pandemiji

11.05.2022.


Na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana DNŽ i blagdana sv. Leopolda BOgdana Mandića ove su godine izvanredno dodijeljene i zahvalnice medicinskim ustanovama za izniman doprinos u borbi protiv epidemije COVID-19. Zahvalnice su dodijeljene Općoj bolnici Dubrovnik, Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko – neretvanske županije, Zavodu za hitnu medicinu Dubrovačko – neretvanske županije te domovima zdravlja Dubrovnik, Korčula, Metković, Ploče i Vela Luka, kao i obiteljskim liječnicima te svim djelatnicima u zdravstvu.

 

Na svečanoj sjednici uz Dan Dubrovačko-neretvanske županije dodijeljene su i nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagrada za životno djelo dodijeljena je Veselku Gabričeviću, umirovljenom generalu HV. Za iznimna postignuća u proteklog godini nagrada je dodijeljena Omladinskom nogometnom klubu ‘Metković’ i Srednjoj školi ‘Ivo Padovan’ u Blatu. Za doprinos ugledu i promociji Dubrovačko-neretvanske županije u svijetu nagrada je dodijeljena i Hrvatskom radiju – Radio Dubrovnik, kao i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kleinmachnow iz Njemačke za izniman doprinos ugledu i promociji DNŽ tijekom protekle godine.

 

Sjednici su, među ostalim, nazočili premijer Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, izaslanik predsjednika Sabora saborski zastupnik Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, zamjenik župana dubrovačko-neretvanskog Joško Cebalo, državni tajnik za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, predsjednica Županijske skupštine Terezina Orlić, gradonačelnik Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, izaslanik dubrovačkog biskupa generalni vikar don Ivica Pervan, gradonačelnici i načelnici gradova i općina u županiji, županijski pročelnici, vijećnici Županijske skupštine i brojni drugi.

 

Premijer Andrej Plenković rekao je kako mu je drago da ponovno u Dubrovniku, središtu Dubrovačko-neretvanske županije ima prigodu ukazati na napredak ove županije. Istaknuo je kako je kada je došao na čelo Vlade RH 2016. godine odlučio unaprijediti suradnju županija i Vlade.
”Ustanovili smo redoviti dijalog Vlade, svih ministara i svih županija, gradova i općina. To ubrzalo razvojne projekte, ravnomjerniji razvoj Hrvatske te prepoznavanja prioriteta. Pokazali smo da sinergija i u pogledu fiskalne decentralizacije funkcionira. Također moram istaknuti kako su Županije osnažene i prenošenjem dijela ovlast”, rekao je premijer te se osvrnuo na velike županijske projekte u DNŽ.”U ovoj županiji pet je temeljnih velikih projekata financiranih EU sredstvima: Pelješki most s pristupnim cestama, Zračna luka Dubrovnik, Aglomeracija Dubrovnik i Aglomeracija Metković te Centar za gospodarenje otpadom.

”Ti projekti nose većinu investicija europskim sredstvima, ali su i dio šireg mozaika brojnih projekata koji unaprjeđuju kvalitetu života građana. Cjelovitu sliku razvoja Hrvatske dobijemo kad tim projektima dodamo i one nacionalne i lokalne razine, javnih poduzeća i privatnih ulaganja”, rekao je premijer
”Ovo je četvrto desetljeće hrvatske slobode i demokracije za koju su zaslužni hrvatski branitelji. Ovo desetljeće će nam donijeti nezapamćeni razvojni iskorak”, zaključio je on.

 

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako mu je zadovoljstvo ove godine Dan županije slaviti uživo nakon dvije godine pandemije.
”Zahvaljujem još jednom svima koji su pridonijeli dosadašnjem uspješnom nošenju s pandemijom zdravstvenom osoblju, Vladi, stožerima, operativnim snagama kao i građanima koji su se u velikoj većini pridržavali mjera. Dan županije započeli smo polaganjem vijenaca poginulim braniteljima. Da nije bilo branitelja, danas bismo morali šutjeti na laži da su hrvatski i dubrovački književnici tuđi, da nismo ono što jesmo, da ovaj biser Dubrovnika nije naš, nego tuđi. Zbog toga smo u Deklaraciji jasno rekli kako svojatanje naše baštine smatramo puzajućim velikosprskim projektom”, rekao je župan te nastavio:

”Također smo rekli da gradnja Zračne luke Trebinje poviše izvorišta Omble ugrožava našu županiju. Što imamo mi od toliko duge piste? Naš put utrli su naši branitelji pod vodstvom Franja Tuđmana. Gradimo županiju čvrsto povezanu s maticom zemljom, prometno povezanu i geostrateški sigurnu. Ovaj dan županije u znaku je teritorijalnog spajanja Hrvatske. Završen je Pelješki most, najvažniji hrvatski geostrateški projekt. On je rezultat rada ove županije, ali i volje i znanja Vlade Andreja Plenkovića. Uskoro kreću i ostali projekti poput brze ceste do Zračne luke Dubrovnik i autoceste do Dubrovnika. Ova će županija i dalje biti vjerodostojan sugovornik hrvatskoj Vladi i partnerima. Neka cvjeta ova županija pod zagovorom svetog Leopolda Bogdana Mandića”, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

 

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković naglasio je kako političari od građana traže povjerenje kako bi upravljali sustavom i radili na ispunjavanju potreba građana te štitili interese domovine.
”Kad se nečiji rad pretvori u projekte koje osjeća svaki pojedinac onda sve ima smisla. Upravljanje je bilo posebno izazovno u proteklom razdoblju. Osigurali smo funkcionalnost sustava bez da smo ikome išta oduzeli. Volim vjerovati da ćemo kao društvo, ali i pojedinci u povratku na staro iz pandemije ipak izaći bolji nego što smo bili jučer. Lijepo je kad uspješan grad prati uspješna županija. Razvijamo zajedno nadstandard u zdravstvu. Župane, treba vam čestitati na pokretanju Centra za gospodarenje otpadom. Kada govorimo o suradnji grada i županije, razveselila nas je vijest da je nedavno ishodovana dozvola za Vilu Čingriju. U suradnji sa županijom i Turističkom i ugostiteljskom školom Čingrija će se razvijati kao Regionalni centar kompetentnosti te generirati izvrsnost koju Grad zaslužuje”, rekao je među ostalim Franković.

Najčitanije (7 dana)

Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Na Pelješcu pronađena još jedna grčko-ilirska kaciga
Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja