Srijeda, 17. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Srednje škole na jugu Hrvatske bez prijemnih ispita

28.06.2022.


Plan  Ministarstva obrazovanja i znanosti o uvođenju prijemnih ispita za upis u srednje škole izgleda je je ipak malo pompozno prikazan u javnosti i čini se da od toga neće biti gotovo pa ništa. Prijemni ispiti već se godinama pišu u nekim zagrebačkim srednjim školama, tzv. elitnim, gdje se prijavi i tri puta više učenika s maksimalnim brojem bodova nego što su upisne kvote, pa je to efikasan način za odabiranje najboljih.

 

Prema riječima ravnateljice Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama Ine Žderić, koja je ujedno i predsjednica Županijskog ogranka Dubrovačko-neretvanske županije Udruge ravnatelja srednjih škola,na jugu Hrvatske nijedna se srednja škola najvjerojatnije neće odlučiti na uvođenje prijemnog ispita, veće će to napraviti nekoliko zagrebačkih škola.

 

 

- Mislim da za našu školu prijemni ispit nije potreban. To se uglavnom odnosi na zagrebačke škole tipa MIOC koje imaju stvarno veliki broj zainteresiranih učenika a koje su i do sada imale prijemni ispit. Za upis u Gimnaziju Dubrovnik nije imperativ imati sve petice. Mi stavimo prag ali često upišemo i desetak dodatnih učenika koji ostanu ispod crte, jer redovito od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražimo povećanje kvota. Što se tiče djece koja upisuju našu školu mogu reći da je razlika njihovog znanja koje prati ocjena minimalna. – kazala je ravnateljica Gimnazije Dubrovnik Katarina Tolja, dodajući kako su škole sa šireg dubrovačkog područja realne u davanju ocjena, te da nema bitnih razlika među djecom koja dolaze iz gradskih, te prigradskih škola.

 

Ravnatelj Pomorsko – tehničke škole Dubrovnik Antonio Lučić je kazao kako je svim planovima za uvođenje prijemog ispita saznao iz medija.

 

- Našoj školi nije potreban prijemni ispit, ali ako bude obavezan mi ćemo ga uvesti. Nemamo nikakvih problema s rang listama i želimo da se što više djece upisuje u našu školu. Ti ispiti već i postoje u nekim školama u Zagrebu tako da nisu nikakva novost. – rekao je Lučić. Naglašavajući nadalje kako su mnoge osnovne škole zapravo pod velikim pritiscima roditelja zbog ocjena a koje su potrebne djeci za upis u srednje škole Lučić je kazao:

 

- Budući djeca koja dolaze iz različitih škola imaju i različitu razinu znanja, ja se zalažem za uvođenje tzv. „male mature“. To bi, kao za Državnu maturu, trebali biti usklađeni i unificirani testovi jednaki za svu djecu diljem Hrvatske. Mislim da je to najbolji način da se usporedi srečeno znanje djece. – pojasnio je Lučič.

 

Svi ravnatelji redom se pitaju koji bi kriteriji bili u odabiru predmeta za prijemni ispit „jer ne postoje važniji  i bolji predmeti“.  Isto tako, ističu, i kako težina testova neće biti ujednačena jer je predviđeno da svaka škola pojedinačno priprema prijemne ispite. 

 

K.Šutalo Cvjetković

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
IGRE: Čarobna šuma na Lovrijencu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja