Srijeda, 17. kolovoza 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Izložba u Rupama: Spomenici Bugarske pod zaštitom UNESCO-a

07.07.2022.


Izložba „Spomenici Bugarske pod zaštitom UNESCO-a“ koju su zajednički organizirali Dubrovački muzeji, Grad Dubrovnik i Veleposlanstvo Republike Bugarske u Zagrebu, otvorena je u četvrtak, 7. srpnja 2022. u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“.

 

Izložba prezentira posebnosti i ljepote bugarskih mjesta koji su uvršteni na Popis svjetske kulturne i prirodne baštine, a posvećena je 65. obljetnici članstva Bugarske u UNESCO-u i 75. obljetnici osnutka organizacije. Paneli prikazani na izložbi otkrivaju sedam lokaliteta koji predstavljaju kulturnu baštinu Bugarske, dva mjesta prirodne baštine i jedno serijsko kulturno dobro Bugarske. Radi se o Prirodnom rezervatu Srebarna, Nacionalnom parku Pirin, Ivanovskim kamenim crkvama, antičkom gradu Nesebaru, grobnici Tračana u Kazanlaku, Rilskom manastiru, Bojanskoj crkvi te starim i stoljetnim bukovim šumama Karpata. Lokaliteti su predstavljeni profesionalnim umjetničkim fotografijama i znanstveno utemeljenim tekstovima na bugarskom, hrvatskom i engleskom jeziku.

 

Kustos izložbe u Dubrovniku je viši kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, a nositelj Ministarstvo vanjskih poslova Republike Bugarske, Državni institut za kulturu.

 

Na otvorenju su govorili ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika dr.sc. Julijana Antić Brautović, veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj NJ. E. Genka Georgieva, dok je izložbu otvorila zamjenica ministrice vanjskih poslova Republike Bugarske Velislava Petrova.

 

NJ. E. Genka Georgieva u svom je govoru istaknula važnost intenziviranja suradnje Bugarske i Hrvatske na kulturnom planu. Poseban poziv uputila je Etnografskom muzeju Dubrovačkih muzeja za suradnju s Etnografskim muzejom u Plovdivu, kao i za suradnju sa UNESCO-ovim Regionalnim centrom za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u jugoistočnoj Europi.

 

Izložba ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 19. srpnja 2022.  

Najčitanije (7 dana)

Prometna na magistrali, problemi u prometu
IGRE: Čarobna šuma na Lovrijencu


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja