Petak, 19. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Lasić o povezivanju općina u Hrvatskoj

03.08.2022.


Hrvatska Vlada donijela je odluku o dodjeli potpora općinama koje su odluče na tzv. funkcionalno povezivanje. Radi se o zajedničkoj inicijativi Hrvatske zajednice općina i Vlade, odnosno dijelu  plana optimalizacije i racionalizacije u okviru provedbe Nacionalnog plana oporavka od siječnja 2023. do lipnja 2026. godine.

 

Prema riječima načelnika Općine Konavle Boža Lasića, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske zajednice općina funkcionalna povezanost već postoji na jugu Hrvatske.

 

- Već imamo nekoliko zajedničkih tvrtki, kao što su prijevoznik Libertas Dubrovnik, zatim Vodovod i Čistoća, a sličnih tvrtki koje su u vlasništvu više jedinica lokalne samouprave imamo i diljem Dubrovačko-neretvanske županije. Mislim da bi bilo poželjno imati i zajedničko komunalno gospodarstvo jer bi naprimjer komunalni redar iz Dubrovnika mogao lakše djelovati u Konavlima i obratno. – pojasnio je Lasić, te nastavio:

 

- Ovim putem se omogućuje daljnja decentralizacija, racionalizacija troškova te se predlaže podrška funkcionalnom spajanju općina s ciljem racionalizacije troškova, veće transparentnosti i efikasnosti u radu jedinica te kvalitetnijeg pružanja usluga građanima. Na sastanku na kojem su uz župane bili i predstavnici gradova i općina naglašeno je kako će država financijski poduprijeti jedinice lokalne samouprave koje se odluče za funkcionalno povezivanje i obavljanje pojedinih zajedničkih poslova. Usto, valja spomenuti kako će financijska podrška biti osigurana i za one jedinice lokalne samouprave, kod kojih bi, na dobrovoljnoj osnovi, postojao interes za stvarnim spajanjem.  – smatra Lasić.

 

Ističući kako postoji interes općina za funkcionalnim spajanjem, konavoski načelnik je rekao:

 

- Naravno, sve se bazira na konceptu dobrovoljnosti. Vjerujem kako će predloženo biti korisna mogućnost, što se posebice odnosi na manje i financijski ovisnije jedinice lokalne samouprave. Ovim vidom suradnje, jačamo potencijal za financijsku i drugu održivost. Mi moramo biti racionalni i praktični, tako da mogu kazati kako  podržavamo korake koji idu u pravcu jačanja općina, - naglasio je Lasić, dodajući kako je sada potrebno upoznati čelnike s ovim planovima kako bi što uspješni proveli u djelo.

 

Na pitanje može li ovo funkcionalno spajanje u budućnosti dovesti i do administrativnog spajanja pojedinih općina, što je kao mogućnost naveo i premijer Andrej Plenković, načelnik  Lasić je odgovori:

 

- Ne vjerujem da će do toga doći. Ne može se administrativno povezivanje napraviti bez referenduma. Osim toga općine su bitne u decentralizaciji i njihova je uloga velika i uistinu potrebna za razvoj svih krajeva. Samo treba fukcionalno voditi općine, što negdje i nije slučaj. Zbog određenih kolega koji su se dokopali vlasti i stvarno su neodgovorni prema zajednici svorio se narativ u društvu da smo svi uhljebi koji ništa ne rade. Moram naglasiti da je u oko 460 općina u Hrvatskoj  zaposleno oko 2600 ljudi, što je neusporedivo manje nego u odnosu na velike državne firme kao što su primjerice HEP i Hrvatske vode.  –rekao je predsjednik Hrvatske zajednice općina i konavoski načelnik Božo Lasić.

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja