Srijeda, 28. rujna 2022.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Dr. Domagoj Perkić u Nizozemskoj predstavio važna arheološka istraživanja

30.08.2022.


Voditelj Arheološkog muzeja dr. sc. Domagoj Perkić od 25. do 28. kolovoza ove godine sudjelovao je na međunarodnom arheološkom kongresu o rimskim granicama „LIMES Congress XXV“ u gradu Nijmegen u Nizozemskoj, izvijestili su iz Dubrovačkih muzeja.

 

Naime, u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Institut za arheologiju u Zagrebu i Dubrovačkim muzejima prezentirano je predavanje „Archaeological Traces of the Roman Attack of Grad at Nakovana during Octavian's Illyrian War (Pelješac, Croatia)“, a uz Domagoja Perkića pripremili su ga Hrvoje Potrebica, Marko Dizdar te Ivan Pamić. Njime su svjetskoj javnosti predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja u Nakovani na poluotoku Pelješcu, koji se odnose na rimsku okupaciju i osvajanje ilirske zajednice na gradinskom naselju Grad. Takav događaj koji se zbio između 35. i 33. godine pr. Kr., ujedno je označio i kraj prapovijesti i početak povijesnih razdoblja na našem području.

 

Inače, arheološki kongres u nizozemskom gradu Nijmegen jedan je od najvećih stručnih i znanstvenih kongresa koji se odnose na rimsku granicu i općenito granična područja Rimskog Carstva, kao i na prva osvajanja novih teritorija od strane Rimljana na području Europe, Azije i Afrike. Na kongresu je prisustvovalo više od 350 sudionika iz 34 države.

Najčitanije (7 dana)

ŽUPA: Odvoz krupnog otpada
Župan Dobroslavić primio zlatne Europske vaterpolske veterane
Predsjednik Međunarodne federacije filmskih društva upoznaje se s dubrovačkim filmašima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja