Nedjelja, 23. lipnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Ljuta naranča Mata Barišića u finalu izbora za Stablo godine

31.08.2022.


Ljuta naranča na katove Mata Barišića iz Kupara u Župi dubrovačkoj, jedno je od pet kandidata za finalni odabir ovogodišnjeg hrvatskog stabla godine.

 

Natjecanje Hrvatsko stablo 2022. godine započinje 1. rujna otvaranjem javnog glasovanja za izbor pobjednika natjecanja i traje do 30. rujna. Za titulu Hrvatskog stabla 2022. godine natjecat će se 5 kandidata, a samo jedan će imat priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2023. godine. Proglašene pobjednika će biti 14. listopada putem online platforme.

 

Ovogodišnji kandidati su:

Naranča na katove (ljuta naranča – Citrus x aurantium) iz Kupara, Mlini, Dubrovačko-neretvanska županija;

Stabla Tinova djetinjstva (kostela ili košćela – Celtis australis) iz Vrgorca, Splitsko-dalmatinska županija;

Kostela (kostela ili košćela – Celtis australis) iz sela Jasenice, Zadarska županija;

Kostela uspomena (kostela ili košćela – Celtis australis) iz općine Gradac, Splitsko-dalmatinska županija;

Čarobna šuma (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Drežničkog polja, Ogulin, Karlovačka županija;

 

Glasovat se može za jednog kandidata putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, koja će kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine (Tree of the year) u ime Republike Hrvatske nominirat će pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2022. godine na natjecanje za Europsko stablo 2023. godine. Natjecanje Stablo godine, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini, iz godine u godinu poprima sve veće razmjere što se tiče broja sudionika ali i glasača. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine simbolično se proglašava ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka svake godine. Ceremonija proglašenja tradicionalno se održava svake godine u Bruxellesu.

 

Glasovanju se može pristupiti direktno putem poveznice – https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-2022-godine/ i službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije –https://www.zastita-prirode-dnz.hr/.

 

- Cilj natjecanja Stablo godine (Tree of the year) je promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europe. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini ljudi koji o njima skrbe, a koja iziskuju našu brigu i zaštitu u budućnosti. Temelj ovog natjecanja je priča o samom stablu kojom se prikazuje važnost stabala za lokalnu zajednicu i njihova povezanost sa stanovnicima toga kraja. Time se u konačnici nastoji podići svijest javnosti o potrebi očuvanja stabala kao vrijednog prirodnog resursa važnog za život čovjeka, a posebice uslijed sve izraženijih klimatskih promjena.

 

Ponosni smo što je upravo Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije nositelj predmetnog natjecanja već šestu godinu zaredom, te samim time čini važan dio u promociji prirodne baštine Republike Hrvatske diljem Europe. – poručuju iz Javne ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, te pozivaju „sve građane da se uključe u proces javnog glasovanja za izbor pobjednika predmetnog natjecanja te promociji natjecanja, a sve kako bismo zajednički doprinijeli zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti, a posebice onih zaštićenih – najvrjednijim resursom s kojim Republika Hrvatska raspolaže.“

Najčitanije (7 dana)

Policija o okolnostima teške prometne nesreće u kojoj je poginuo motociklist
ŽUPA ODSJEČENA: Veliki zastoj prometa zbog prometne na magistrali, teško i preko Brgata pa i kroz Gruž


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja