Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Što direktori turističkih zajednica juga Hrvatske kažu o mogućoj blokadi ruskih turista

31.08.2022.


Najave da bi Europska unija mogla zabraniti ulazak ruskih turista u zemlje članice, čelnici turističkih zajednica s juga Hrvatske dočekali su s određenom rezervom. Uglavnom su svi složni da ukoliko do toga dođe, da će trebati poštivati takvu odluku iako ona nije u skladu s turističkim uzancama.

 

Naime, ministri vanjskih poslova EU-a ovaj tjedan razgovaraju o zabrani izdavanja viza za sve ruske građane diljem EU-a, što najjače podupire pet zemalja koje graniče s Rusijom. Mediji prenose izjavu litvanskog ministra vanjskih poslova Gabrieliusa Landsbergisa koji kaže da bi pet zemalja članica EU - Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Finska, koje dijele granicu s Rusijom, mogle zaustaviti ruske turiste od ulaska u njihove zemlje ako EU ne donese zabranu na razini cijele unije. Ostale zemlje dvoje o toj odluci.

 

Ruski turisti, istina na volju, ne predstavljaju bitan udio u ukupnoj turističkoj statistici u svim krajevima Dubrovačko-neretvanske županije. Ipak, to su gosti koji tradicionalno puno troše i zadnjih godina postali su ponovno zanimljivi i za hrvatske turističke djelatnike. Sjećamo se da su prije rata u Ukrajini vođene promotivne akcije za privlačenje ruskih turista, ali je uvijek bio prisutat problem izdavanje vize. No, nešto se i bilo pokrenulo pa je tako ruski avioprijevoznik Aeroflot i lani slijetao na dubrovački aerodrom, a u cilju što bolje promocije na jug Hrvatske su stizali i poznati ruski novinari koji su pripremali promotivne reportaže i emisije. Rusko tržište je za hrvatski turizam postalo zanimljivo i bio je evidentan uzlazni trend dolazaka turista iz Rusije.

- Mi smo nismo političari, ali trebamo pratiti njihove odluke i provoditi ih. S druge strane nismo ni protiv turista i u nas je svaki turist dobrodošao, rekao je na ovu temu direktor dubrovačke Turističke zajednice Miro Drašković, dodajući kako često po Gradu sretne grupe ruskih turista.

 

S Draškovićevim stavom se slaže i direktorica korčulanske TZ Milijana Borojević koja je tek kratko dodala:

- Nee bih ulazila u komentare vanjske politike. To nema veze s nama niti možemo odlučivati o tome.  

 

Da se ipak radi o „višoj politici“ smatra i direktor TZ Orebić Mladen Đeldum.

 

- Nama je svaki gost dobrodošao i učinit ćemo sve da se ovdje dobro osjeća. No, na nama je samo provoditi odluke koje više razine donesu, a bit će nam najvjerojatnije proslijeđene putem Hrvatske turističke zajednice. – rekao je Đeldum te podsjetio kako je do rata u Ukrajini u Orebiću djelovalo aparmansko naselje „Orebić Club“ ruskog vlasnika u kojem su na pripreme stizale uglavnom ruske gimnastičarke.

 

- Sada su svi ti aparmani zatvoreni i tamo nikoga nema. – dodao je Đeldum.   

 

Da ruskim turistima ne bi trebalo zabraniti dolazak u Hrvatsku, smatra Glorija Boras, direktorica TZ Slivno, „najače“ turističke zajednice u dolini Neretve.

 

- Rusi vrlo malo stižu na naše području i nisu brojni kao primjerice Poljaci, Česi ili Nijemci. No, načelno mislim da turistima ne bi trebalo biti zabranjeno dolaziti u bilo koju destinaciju, smatra Boras. 

 

Julio Srgota, novoizabrani direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, a koji tu funkciju još nije preuzeo, podsjeća kako su Rusi uvijek bili dobri gosti koji su puno trošili.

 

- Naravno, gledajući globalno jako je nezgodna politička situacija. Rat je u Ukrajini i Rusija je direktni sudionik i agresor. S turističkog aspekta mi tu ne možemo ništa napraviti jer sve to spada u druge geopolitičke sfere. Rat je tragedija sama po sebi. – rekao je Srgota te nastavio:

 

-  Ali nama bi trebao biti dobrodošao svaki gost koji je spreman i želi upoznati našu prelijepu destinaciju. Svakome gostu trebamo pružiti dobrodošlicu i sve napraviti kako bi se on ovdje ugodno osjećao. – smatra Julio Srgota.

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja