Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Pročitajte koje su igračke štetne i zabranjene za prodaju

30.12.2013.


Državni inspektorat je na temelju obavijesti o opasnim proizvodima dostavljenim u sustav RAPEX, izvijestio o devet igračaka za koje je Ministarstvo zdravlja izdalo zabranu o stavljanju na tržište ili naredilo njihovo povlačenje s tržišta ili uništenje, javlja Hina.

 

 

Zbog povećane vrijednosti nikla, zabranjeno je stavljanje na tržište te je naređeno povlačenje i uništenje triju igračaka, a u sva tri slučaja riječ je o privjescima za ključeve proizvedenima u Kini. Tako je uvozniku Plinari d.o.o. iz Splita Ministarstvo zdravlja zabranilo stavljanje na tržište te je naredilo povlačenje s tržišta i uništenje sedam komada čupavog privjeska za ključeve te 44 privjeska za ključeve u obliku Rubikove kocke, a uvozniku Modnom nakitu iz Zagreba zabranjeno je stavljanje na tržište šest komada privjesaka za ključeve s glavama ovčica.

 


Također, zabrana je stavljanja na tržište donesena je i za dvije vrste seta za pravljanje mjehurića porijeklom iz Kine u kojima je u otopini pronađen povišeni broj aerobnih mezofilnih bakterija pa prijeti opasnost od infekcije ako je djeca popiju ili ako dođe u dodir s očima i kožom. Zabranjeno je stavljanje na tržište seta za pravljenje mjehurića kineskog proizvođača Ningbo John INT.LTD, robne marke Vaooun igračke, jer je u otopini pronađen povišeni broj aerobnih mezofilnih bakterija i Pseudomonas aeruginosa. 

 

Zbog povišenog broja aerobnih mezofilnih bakterija zabranjeno stavljanje na tržište te je naređeno uništenje 17 komada seta za pravljenje mjehurića robne marke Manhui.

 

Zabrana stavljanja na tržište te naredba o povlačenju s tržišta i uništenju izdane su i za dvije vrste laserskih pištolja s metom, također kineskih proizvođača, jer ti pištolji s LED lampom mogu oštetiti vid korisnika. Riječ je o 53 laserska pištolja proizvođača Ruian Ousaiya Import&Export, koje uvozi Yong iz Zagreba, te o 218 laserskih pištolja proizvođača Sun Import&Export, koje uvozi Štimac d.o.o. iz Velike Gorice.

 

Ministarstvo zdravlja odbilo je na granici uvoz 600 plastičnih dinosaura "Animal world" kineskog proizvođača Chen Ci toys, a odbijen je uvoz i naređeno uništenje 718 setova gumenih patkica tog proizvođača. Za te je igračke, čiji je uvoznik Offertissima Novaki, utvrđeno je da sadržavaju veće vrijednosti od dopuštenih bis(2-etilheksil) ftalata (DEHP), di-izonil ftalata (DINP) i di-izodecil ftalata (DIDP) te bis(2-etilheksil) ftalata (DEHP) i dibutil ftalata (DBP).

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja