Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

ROGAČ: Suradnja OŠ Župa dubrovačka i dubrovačkog Sveučilišta u popularizaciji znanosti

24.09.2022.


Sadnjom stabla u školski okoliš učenici osmih razreda Osnovne škole Župa dubrovačka već drugu školsku godinu, 21. rujna obilježavaju Dan sadnje stabala i Svjetski dan mira, a u sklopu projekta RaSTEMo u znanosti.

 

Projekt RaSTEMo u znanosti u župskoj školi provodi se drugu godinu zaredom, a osmišljen je sa svrhom popularizacije znanosti STEM područja među učenicima od 5. – 8. razreda kao i poticanje učenika na interdisciplinarno učenje. Projektne aktivnosti osmislili su učitelji STEM područja (biologije, kemije, fizike, matematike, geografije, informatike i tehničke kulture) koje se planirano odvijaju tijekom cijele nastavne godine, a učenicima se nudi mogućnost odabira željene aktivnosti čime se omogućuje sudjelovanje i upoznavanje STEM područja za koje učenik pokazuje najviše interesa.

 

Ovogodišnju sadnicu rogača župskim učenicima je darovalo Sveučilište u Dubrovniku. Izabran je rogač kao autohtono stablo jer je jedan od ciljeva Dana sadnje stabala poštivanje i razvijanje kulturnog i biološkog bogatstva. 

 

Učenici se o svome stablu brinu cijelu nastavnu godinu, a njihove aktivnosti preuzimaju sljedeće generacije. Sadnica stabla je darovana od strane Sveučilišta Dubrovnik te je naša škola jako ponosna na ovu vrlo važnu suradnju. Glavni cilj osmaša je primjerom pokazati mlađim generacijama kako razvijati ekološku svijest te ih poticati da postupaju na isti način. 

 

Program sadnje stabala upravo 21. rujna iniciran je u Finskoj 2004. godine s ciljem osvješćivanja javnosti o klimatskim promjenama i različitim ekosustavima na Zemlji. 

 

Školu su prije toga posjetile predstavnice Sveučilišta u Dubrovniku izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost i doc.dr.sc. Mara Marić, predstojnica Zavoda za mediteranske kulture te su s ravnateljem Antonom Jurkićem potpisale ugovor o darovanju sadnica stabala narednih 10 godina. 

 

- Naša škola, kroz različite školske projekte i aktivnosti, već godinama uspješno surađuje sa Sveučilištem u Dubrovniku na čemu im od srca zahvaljujemo i radujemo se još intenzivnijoj budućoj suradnji! , poručili su iz OŠ Župa dubrovačka.

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja