Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Očekuje se ukidanje turističke takse, spomenička renta i ZAMP

31.12.2013.


Vodni doprinosi, naknade HAKOM-u, paušalni doprinos za Hrvatsku obrtničku komoru, troškovi tehničkog pregleda građevina, naknade za izdavanje svjedodžbe o kakvoći proizvoda koji se uvozi ili izvozi te naknade za izdavanje rješenja za promet vina, neki su od ukupno 27 parafiskalnih nameta koje će Vlada smanjiti već s početkom iduće godine, dok će se daljnjih 25 nameta ukinuti.

 

Osim već poznatih doprinosa od dohotka za Hrvatsku obrtničku komoru, ukidaju se među ostalim i naknada za melioracijsku odvodnju (koja je gospodarstvo koštala 40 milijuna kuna u 2012.) te naknada za priključenje na komunalne vodne građevine s efektom ukidanja od 180 milijuna kuna. U akciju smanjenja odnosno ukidanja parafiskalnih nameta, u što se Vlada upustila nakon što je tijekom ove godine sredila registar postojećih nameta, za sad se uključilo pet ministarstava koja su ukupan iznos parafiskalnih naknada smanjile za gotovo 376 milijun kuna, od toga 141 milijun od smanjenja naknada, a ostatak od ukidanja.

 

Kako pokazuje ažurirani registar, hrvatsko gospodarstvo međutim i dalje je opterećeno s dodatnih 239 parafiskalnih nameta u ukupnom iznosu od gotovo šest milijardi kuna. Cilj je dodatno smanjiti taj iznos, i time će se Vlada baviti u idućoj godini, pojašnjava Branko Šegon, pomoćnik ministra financija. "U ovoj godini imali smo puno posla na izradi registra, kako bismo utvrdili točan broj parafiskalnih davanja. Temeljem razgovora i analiza u svakom ministarstvu do kraja ove godine uspjeli smo doći do 52 naknade koje smo smanjili ili ukinuli, a u idućoj godini taj proces se nastavlja, kaže Šegon te dodaje da će prvo na redu u siječnju biti Ministarstvo obrazovanja u čijem je resoru naknada za autorska prava ZAMP, s obzirom da se na visinu i način obračuna naknade ZAMP-u gospodarstvenici se žale već godinama.

 

Iako je sektor poljoprivrede parafiskalne namete već smanjio za 238 milijuna kuna, Šegon tu najavljuje nova smanjenja zbog izmjene načina obračuna vodnih doprinosa, prema potrošnji vode. Na red će doći i članarina u HGK, turističke takse, naknada za ambalažu i spomenička renta. "Teško je predvidjeti u kojem će smjeru ići smanjenje tih davanja, s obzirom da tek trebamo razmotriti model smanjenja i potom ga primijeniti kroz zakonske izmjene", pojašnjava Branko Šegon.

 

Poslovni.hr

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja