Srijeda, 29. ožujka 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

POPIS STANOVNIŠTVA: Jesu li se katolici "sakrili" pod ostale kršćane

30.09.2022.


Najnoviji rezultati popisa stanovništva posebice dio koji se odnosi na vjersku pripadnost uzburkali su hrvatsku javnost a svakodnevno neke nove činjenice i podaci bacaju drugačije svjetlo na sad već službene brojke. Prema tim podacima Hrvati su sve manje katolici, a povećao ih se broj u kategoriji „ostali kršćani“, što god ta kategorija značila.

Podsjetimo, što se tiče vjerske pripadnosti kao „katolik“ izjasnilo se 78,97 posto popisanih stanovnika. Međutim, kao „ostali kršćani“ izjasnilo ih se 4,83 posto, a Državni zavod za statistiku je objavio da se među njima na pitanje o vjerskoj zajednici 87.26 posto izjasnilo da pripada Katoličkoj Crkvi. Znači, ako bi se i oni pribrojili onima koji su se izjasnili katolicima, ukupan udio katolika u stanovništvu Republike Hrvatske bio bi veći od 83 posto, računaju neki. Međutim iz DZS tvrde da se ti podaci ne mogu povezivati.

Da nešto u tom popisu i rezultatima ne štima smatra i demograf Nenad Pokos koji je gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao rezultate popisa stanovništva u Hrvatskoj.

Ističući kako je najveće iznenađenje popisa za njega činjenica da se pad udjela katolika smanjio ispod 80 posto. Kaže da se pad očekivao, ali ne toliki.

- Bio sam zapanjen i porastom ostalih kršćana. Tko su oni? Nisu to mormoni i Jehovini svjedoci. – upitao se Pokos u programu N1 te dodao kako je zajedno s novinarom koji je prethodno od njega tražio izjavu odgonetnuo da u prezentaciji Državnog zavoda za statistiku postoji jedna fusnota, u kojoj sitnim slovima piše da među ostalim kršćanima, 87,3 posto njih se izjasnilo pripadnicima Katoličke crkve na pitanje o pripadnosti vjerskoj zajednici.

- Zato i imamo ovaj nerealan pad broja katolika. - rekao je.

Kako navodi, u DZS-u glavni koordinator za popis kaže da se ti podaci ne smiju i ne mogu upariti.

- Tu je došlo do zbrke zbog dva pitanja. Ako je prvo pitanje bilo vjera, mnogi koji su se samopopisali mislili su da na prvo pitanje moraju napisati samo „vjernik“, pa se na drugom pitanju izjasniti kao član Katoličke crkve. Nisu bili upućeni u metodologiju. Sada imamo veliki problem. - rekao je demograf Pokos, dodajući kako su prethodnim popisima pitanja vezana uz vjeru bila puno jednostavnija.

Kaže da su popisivači morali, u slučaju da je osoba koja je popunjavala popis ne razumije pitanje, objasniti o čemu se radi.

- Popisivači nisu bili dobro obučeni. Oni koji su se samopopisali mogli su u uputama vidjeti o čemu se radi. Sada imamo ogroman porast ostalih kršćana u malim i ruralnim sredinama. - rekao je za N1 demograf Pokos.

kšc

Najčitanije (7 dana)

CESTA ISPOD POSTRANJA: Načelnik Nardelli o koridorima kroz Župu
BRZA CESTA ISPOD POSTRANJA - Duper: Od tri loša, izabrali se najgore rješenje
FOTO: Djeca iz župskog vrtića učila kako se ponašati u potresu, požaru ili poplavi


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja