Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Poskupljuje kruh, mlijeko, lijekovi....

31.12.2013.


Kruh, mlijeko, lijekovi, udžbenici, ugostiteljstvo, turizam - to su samo neke od stvari na koje će se od prvog siječnja 2014. plaćati veći PDV. Povećanje PDV-a na ove osnovne namirnice moglo bi značiti i veće iznose na računima, smatraju ekonomski stručnjaci.

 

"Kod proizvoda gdje je potražnja neelastična doći će do povećanja cijena odmah, a kod drugih proizvoda u postepenom periodu tijekom godine.Općenito hrana mlijeko, kruh, ti proizvodi svakako da, tu se može očekivat najprije rast cijena", rekao je profesor Hrvoje Šimović s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

PDV ide gore na isporuku vode, ali i na lijekove, medicinsku opremu i pomagala, donosi dnevnik.hr

"Koliko god će netko reći da je to malo da je to desetak kuna ovdje, pet kuna tamo s obzirom da građani žive doslovce prenapregnuto u tim uvjetima svako pa i najmanje poskupljenje jest udar na građane", tvrdi Krešimir Sever iz Nezavonsog hrvatskog sindikata.

Ugostitelji još ne otkrivaju hoće li se povećanje PDV-a za njihovu djelatnost osjetiti na cijeni kave s mlijekom ili piva. Kada se PDV smanjio, cijene nisu išle dolje.

"Neki kolege sigurno budu dizali cijene neki ne budu.To sad sve ovisi o sadašnjem momentu kakve cijene imaju", kaže ugostitelj Zlatko Puntijar.

Veći PDV za turizam ne znači da će sljedeće godine ljetovanje na Jadranu biti skuplje.

"S obzirom da je konačna odluka donesena krajem kalendarske godine, a cijene su za slijedeću sezonu već bile formirane odlučili smo ih ne mijenjati te zbog toga imati manje prihode", tvrdi vlasnik hotela Kruno Kapetanović. PDV ide gore i na dnevne novine, časopise ali i na knjige, udžbenike za osnovne, srednje škole te fakultete.

Neke će stvari sljedeće godine ipak biti i jeftinije. Ekonomisti očekuju da će zbog manje potražnje za robom široke potrošnje u trgovinama biti više sniženja i popusta.

 

 

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja