Nedjelja, 5. svibnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župa info /    Sve vijesti iz rubrike info

Biskup Glasnović na Sv. Ilara u Mlinima potaknuo vjernike da čeznu za svetošću

22.10.2022.


Središnje euharistijsko slavlje na blagdan nebeskog zaštitnika župe sv. Ilara u Mlinima u petak, 21. listopada predslavio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u koncelebraciji sa svećenicima dekanata Dubrovnik 2. U procesiji s Presvetim Oltarskim Sakramentom sudjelovali su svećenici i vjernici te su nošeni župni barjaci. Biskup je na kraju svim podijelio blagoslov s Presvetim.

 

U propovijedi je dubrovački biskup kao glavnu želju župljanima ove župe istaknuo da im želi da budu, da budemo, poput sv. Ilara. O sv. Ilaru, šire poznatom kao sv. Hilarionu o kojem je pisani trag ostavio i sv. Jeronim, biskup je kazao kako se svetac zadržavao u više mjesta tijekom svog života pa je bio i na području Župe dubrovačke. Skrenuo je pozornost kako Isus uvijek treba biti u središtu bez obzira gdje se osoba nalazi jer je Crkva tamo gdje je Krist, a osoba svoju vjeru nosi u sebi i sa sobom.

 

Naglasio je dvije odrednice sv. Ilara, a to su mudrost i svetost. “Mudrost je vidjeti svijet Božjim očima,” kazao je biskup te nastavio govoriti o mudrosti zaključivši kako je u konačnici mudrost Isus Krist. 

 

Svetost nije rezervirana samo za neke nego su svi pozvani na svetost i to je potreba današnjeg vremena. „Ako smo svi pozvani na svetost, to znači da je to moguće, izvedivo i dostižno.“ Biskup je potaknuo vjernike da čeznu za svetošću kroz priču o osobi koju je pustinjak poučio da čezne za svetošću kao za dahom koji diše.

 

Na početku mise biskupa Glasnovića, koji je prvi put predvodio misu blagdana sv. Ilara, pozdravio je uime svih župljana župnik don Miljenko Babaić koji je kratko predstavio ovu vjerničku zajednicu koja, prema župnoj statistici iz godišnjeg blagoslova obitelji, broji oko tri tisuće i tristo vjernika. Opisao je i kako današnja župna crkva više nije optimalna za potrebe vjernika te naglasio kao nužno i potrebno nastavljanje projekta modernog župnog pastoralnog centra u Kuparima. Uzvraćajući pozdrave i čestitajući vjernicima sv. Ilara dubrovački biskup je potvrdio da biskupija podržava taj projekt novog pastoralnog središta u Kuparima.

 

Liturgijsko pjevanje na misi i procesiji predvodio je Mješoviti župni zbor.  Večernju misu u 18 sati slavit će mladomisnik don Jure Paponja, župni vikar u župi Svete Obitelji u Mokošici. Na uočnicu blagdana uz misno slavlje koje je predvodio mladomisnik don Ivo Markić, župni vikar u župi sv. Mihajla u Lapadu, u župi je priređen koncert Mješovitog župnog zbora i Dječjeg zbora ove župe.

 

Angelina Tadić

Najčitanije (7 dana)

PROMO: Otvoren japanski restoran u Gradu
OPĆINA ŽUPA: Kanalizacija se izlila zbog problema u kolektoru
ŠTO SE DOGAĐA: Izbila čista voda na stijeni na Banjama


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja