Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Opijati su „out“ i sve više se koriste sintetičke droge

03.11.2022.


Ovisnici o drogama na krajnjem jugu Hrvatske sve više koriste sintetičke proizvode, koji su cjenovno najpovoljniji i najdostupniji, a nakad prisutniji kokain sad postaje sve nedostupniji zbog visoke cijene.

 

- Opijati su sada „out“ i imamo problem porasta konzumacije psihostimulansa. Kako se nacija mijenja u mentalnom smislu tako i psihostimulansi postaju sve prisutniji. U Zavodu za javno zdravstvo nemamo dobar uvid u korištenje tih supstanci. Naime, takvi konzumenti se nemaju potrebu nama javljati, jer im za razliku od konzumetana opijata koji dolaze na zamjenske terapije, nemamo što ponuditi. – pojasnija je voditeljica Odjela za mentalno zdravlje županijskog Zavoda za javno zdravstvo psihijatrica Irena Primorac Bošnjak.

 

Ona nadalje ističe kako je nekad popularni kokain sada postao izrazito skup za konzumiranje većini ovisnika.

 

- Sintetičke droge amfetamin i metamfetamin jeftiniji su od piva, pa se zato više koriste. Ovisnici sada skupi kokain uzimaju tek rijetko, dođe im ono „za počastiti se“. - pojasnila je dubrovačka psihijatrica.

 

Ono što je od klasičnih droga i dalje prisutno jest marihuana a razlog tome dr. Primorac Bošnjak vidi u činjenici kako je u hrvatskoj javnosti loše provedena legalizacija ulja kanabisa u medicinske svrhe.

 

- To je dovelo do percepcije ljudi da je marihuana zdrava i da  liječi mnoge tegobe. Stvorio se stav da je super pušiti travu. Isto tako, kad netko zbog marihuane završi na sudu, jedna od sudskih mjera je i liječenje, a za to treba psihijatrijska procjena. Javnost sada krivo percipira i smije se na činjenicu da i konzument marihuane treba proći liječenje o ovisnosti. – stav je prihijatrice Irene Primorac Bošnjak.

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja