Srijeda, 29. ožujka 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Konavle:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Konavle info    |   Konavoski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Konavle / Konavle info /    Sve vijesti iz rubrike info

Predstavljena nova Kapetanićeva knjiga „Konavjani, i ovi i oni“

06.11.2022.


U prostorijama Matice hrvatske ogranak Konavle u organizaciji Muzeja i galerija Konavala održana je promocija knjige Nika Kapetanića „Konavjani, i ovi i oni“, iz autorove vlastite naklade. 

 

Knjigu su promovirali dr. sc. Slavica Stojan, autorica i predsjednica Matice hrvatske ogranak Dubrovnik, dr. sc. Joško Belamarić, predstojnik splitskog Instituta za povijest umjetnosti i Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala. Prisutne je na samom početku pozdravio načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

 

Tom prilikom pred mnogobrojnim Konavljanima ravnateljica je istaknula važnost dugogodišnjih znanstvenih prinosa Nika Kapetanića. Njegovom zaslugom Konavle imaju zadivljujuću bibliografiju, od prinosa vezanih za obnovu spomenika, lokaliteta, arheološke baštine, njegov poseban prinos vjerojatno su prilozi povijesti stanovništva Konavala, koji su svojevrsni početak i kraj svakog drugog istraživanja Konavala. Od Falsifikata o podrijetlu konavoskih rodova i Stanovništva Konavala iz 1998., Konavoskih epigrafičkih spomenika, Konavoskih rodova, Konavala u 15. stoljeću, preko jedine knjige o Konavljanima u Prvom svjetskom ratu, potom knjiga Od Carigrada do Eldorada, koja iscrpno obrađuje problematiku o konavoskim iseljenicima, Konavoske bune i drugih, uz ogroman broj znanstvenih priloga u raznim časopisima i zbornicima.

Međutim, osim znanstvenih prinosa o povijesti stanovništva, Kapetanić je popunio ogromne praznine u temama vezanim za lokalitete Konavala kroz svoju misiju obnove spomenika. Osim članaka i manjih prinosa o lokalitetima, dosad su objavljene knjige Mlinovi na rijeci Ljutoj, Sokol grad u nekoliko različitih izdanja, Knežev dvor u Pridvorju te ostali njegovi znanstveni radovi. Kao kolekcionar i kartofil Konavljanima je doprinio s Konavoskim razglednicama i posljednjom knjigom, Bukovac na razglednicama. 

 

Ova knjiga, „Konavjani, i ovi i oni“, nadopunjuje dosadašnju građu o stanovništvu u Konavlima, a svojevrsni je nastavak na knjigu Konavle na razglednicama. Ova bogata zbirka referenci konavoskog obrtništva do Drugog svjetskog rata prikazuje svu vibrantnost života, čiji se kontinuitet do danas izgubio. Na skoro 300 stranica omogućen je uvid u svakodnevicu kraja 19. i početka 20. stoljeća, u trendove kao i u interese stanovništva toga vremena. 

 

Recenzent knjige, dr. sc. Josip Belamarić osvrnuo se na značaj ovakve publikacije na stvaranje sveukupne slike, ne samo konavoskog nego i globalnog prostora toga vremena, donoseći brojne slikovite primjere. Nakon osvrta dr. sc. Slavice Stojan na knjigu, prisutnima se obratio i sam autor. 

 

Vrijednost ovakve zbirke za Konavle je neprocjenjiva i sretni smo što su Konavle bogatije za još jedan komadić svoje povijesti., poručuju iz Muzela i galerija Konavala.

 

Najčitanije (7 dana)

CESTA ISPOD POSTRANJA: Načelnik Nardelli o koridorima kroz Župu
BRZA CESTA ISPOD POSTRANJA - Duper: Od tri loša, izabrali se najgore rješenje
FOTO: Djeca iz župskog vrtića učila kako se ponašati u potresu, požaru ili poplavi


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja