Subota, 20. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Srbiji donesena pravomoćna presuda u slučaju švicarac

10.10.2013.


Udruga Franak izvijestila je u četvrtak kako je u Srbiji jedna od prvostupanjskih presuda koja se odnosi na jednostrano povećavanje kamate tijekom otplate kredita u švicarskim francima, postala pravomoćnom te se nada da će se isto to ubrzo početi događati u Hrvatskoj.

"Očekujemo da će se vrlo brzo isti scenarij početi događati i u Republici Hrvatskoj, gdje uz nepravomoćnu presudu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka, postoji sve veći broj privatno podignutih tužbi, ali još niti jedna presuda, kaže se u priopćenju Franka.

Ujedno se prenose ocjene i očekivanja Udruženja bankarskih klijenata 'Efektiva' iz Srbije, koje se bori za zaštitu prava građana korisnika kredita, prema kojima se može očekivati da će se banke u Srbiji uskoro suočiti s još više tužbi od trenutnih 300 te sve više pravomoćnih presuda zbog nezakonita poslovanja u određivanju promjenjive kamatne stope.

Pravomoćna presuda drugostupanjskoga suda u Srbiji, prema tumačenju 'Efektive' znači da će banka morati tužitelju isplatiti sve preplaćene anuitete na bazi nezakonito povećanih kamata te će morati platiti tužitelju i zatezne kamate, a osim toga morat će platiti još i sudske troškove.

Udruga Franak podsjeća da su hrvatski zakoni koji reguliraju obvezne odnose gotovo identični srbijanskim te da je nepravomoćna presuda u kolektivnom procesu protiv osam banaka u Hrvatskoj u dijelu koji se tiče ništetnosti povećanja kamata, zasnovana na potpuno jednakim načelima i zakonskim okvirima kao i u Srbiji.

Udruga Franak uvjerena je da će uskoro svi oštećeni dužnici biti obeštećeni i u Hrvatskoj te da je zakon o potrošačkom kreditiranju, koji je predložila Vlada, prvi korak na tom putu.

 

Najčitanije (7 dana)

DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj
DIP: U Dubrovniku HDZ-u preko 57 posto, Možemo ne prelazi prag
HDZ premoćno pobjeđuje na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja