Srijeda, 29. svibnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Novac od droge ulagali u kupnju nekretnina na Ivanici, istražuje i FBI

22.01.2023.


Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv osam osoba zbog sumnje u trgovinu drogom i pranje ilegalno stečenog novca. Za optužnicu su se koristili dokazi iz telefonske aplikacije „Anom“ i to zahvaljujući međunarodnoj suradnji. 

 

Među optuženima je i jedan policijac i to Miroslav Čalija (47) iz Mostara, koji je zaposlen u Ministarstvu unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, a ostalih sedam su muškarci starosti od 30 do 55 godina, iz različitih dijelova BiH, kao i jedan državljanin Srbije. 

 

Prema priopćenju Tužilaštva BiH oni se terete da su djelujući kao organizirana kriminalna skupina i pripadnici skupine koja je djelovala na području BiH, zemalja regije, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptiranih aplikacija za komunikaciju, činili kaznena djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina  opojnih droga kokain i marihuana, stjecanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga kaznena djela.

 

Znači, prema navodima iz priopćenja, oni su djelovali kao pripadnici organizirane kriminalne skupine koja je iz Južne Amerike na područje BiH i država Europske unije prokrijumčarila velike količine kokaina i marihuane.

 

U optužnici se također navodi da su „nakon stjecanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara“. Tužiteljstvo BiH zatražilo je blokiranje identificirane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tijekom postupka.

 

Optuženicu su, prema optužnici, krivotvorili dokumente za  neometano međunarodno kretanje članova organizirane kriminalne skupine, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u kaznenim djelima pranja novca i  kupnje nekretnina.

 

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 58  svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

 

kšc

Najčitanije (7 dana)

Petar Srijemsi, dobitnik Nagrade Župe dubrovačke zahvalio svima
ZA DAN OPĆINE: Grašo u Kuparima, Stipanićev u Srebrenom...
Ministar Bačić rekao kako je Župa primjer u cijeloj Hrvatskoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja