Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Kako će Župljani i Konavljani put Grada preko Ilijine Glavice - Nardelli i Lasić

25.02.2023.


Načelnici općina Župe dubrovačke i Konavala koje gravitiraju Dubrovniku s rezervom gledaju na odluku koju je predstavio dubrovački gradonačelnik Mato Franković a odnosi si se na uvjete ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturno - povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika, od Ilijine glavice do Boninova. 

 

Podsjetimo, tom odlukom, prvom takve vrste u Hrvatskoj koja sad prema zakonskim odredbama ide u daljnju proceduru a to je e-savjetovanje, gradska uprava planira uvođenje posebnog prometnog režima s ciljem smanjenja prometa u zoni oko povijesne jezgre. 

 

Znači, preko Ilijine Glavice moći će prometovati vozila javnog prijevoza, mopeda, motocikala, interventnih službi, oružanih snaga, HGSS-a, dok će u potpunosti zabranjen prolaz biti kamp kućicama, kamperskim vozilima, traktorima i sličnim vozilima. Nadalje, put Grada moći će voziti građani koji žive u toj zoni i imaju prijavljeno prebivalište dulje od godinu dana, te ostali pod  uvjetom da imaju reguliran status i to pretplatničku parkirnu kartu, pre-paid parking, parkiralište ili garažno mjesto izvan sustava javnih parkirališta. Prolaz će biti omogućen i različitim kategorijama gospodarstvenika. 

 

Znači, žitelji Župe dubrovačke, Konavala i Dubrovačkog primorja koji nisu u Sanitatu kupili parkirnu kartu a koja za područje 2. i 3. parking zone iznosi po 120 kuna, odnosno po 15,93 eura ili za obje zone 240 kuna ili 31,85 eura neće moći voziti put Grada preko Ilijine Glavice.  

 

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli rekao je da razumije potrebu rješavanja problem prometa oko povijesne jezgre grada, te naglasio: 

 

- Veliki prometni pritisak je nešto što je potrebno riješiti, ali ovaj dio odluke koji se odnosi na činjenicu da dalje o garaže na Ilijinog Glavici neće moći voziti primjerice stanovnici Župe i Konavala koji nemaju pretplatničku parkirnu kartu smatram rigoroznim. - rekao je Nardelli.

 

Naglašavajući dalje kako treba misliti i na stanovnike istočnih općina koji iz Dubrovnika odlaze doma Ulicom kralja Petra Krešimira IV. te Ulicom Druge dalmatinske briga, dalje prema Vidikovcu i Župi Nardelli je rekao: 

 

- Znači odluku podržavam u dijelu regulacije prometa prema Pilama, točnije u dijelu od Viktorije prema Pilama, ali smatram da je potrebno osigurati istočni izlaz iz Grada i za osobe bez PPK. - rekao je Nardelli napominjući kako očekuje da se ova odluka neće odnositi na cijelu godinu.  

 


Konavoski načelnik Božo Lasić je kazao da još nije upoznat s tom odlukom te naveo kako i u mnogim europskim gradovima, primjerice Londonu i Muenchenu, postoje posebne regulacije prometa koje ograničavaju prolaz prema središtu grada. 
 

- Ne mogu komentirati tu odluku dok je ne pročitam. Znam da Dubrovnik ima velikih problema s prometom i slažem se da ga treba na neki način ograničiti, ali svakako ne stanovnicima susjednih općina uvoditi restrikcije. - rekao je Lasić.  

Vezane vijesti

Mato Franković predstavio odluku o ograničenju prometa u zoni oko povijesne jezgre Dubrovnika

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja