Četvrtak, 30. studenog 2023.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Energetski certifikati zaustavili prodaju kuća i stanova

03.01.2014.


Od 1. siječnja 2014. godine na snagu je stupio Zakon o gradnji koji za sve oglašivače nekretnina predviđa visoke kazne (od 5.000 do čak 30.000 kuna) ukoliko u oglasima ne istaknu njen energetski razred utvrđen nakon pregleda zgrade i definiran energetskim certifikatom koji je pri prodaji postao obavezan ulaskom Hrvatske u EU, piše domosfera.


U pojašnjenju Ministarstva prostornoga uređenja i graditeljstva stoji kako je certifikat potreban kod oglašavanja prodaje ili iznajmljivanja u komercijalnim medijima i upravo je ta odredba najspornija za sve agencije za nekretnine. Ministrica pojašnjava kako su "mediji" (prema Zakonu o medijima) novine i drugi tisak, radijski i televizijski programi, programi novinskih agencija, elektroničke publikacije, teletekst i ostali oblici dnevnog ili periodičnog objavljivanja, urednički oblikovani programski sadržaji prijenosom zapisa, glasa, zvuka ili slike. To bi značilo da se odredbe ne odnose na agencije, ali vjeruju kako se itekako odnose na portale koji njihove oglase svakodnevno preuzimaju.

Najveći dio oglasa građana dosad nije imao podatak o energetskom certifikatu, a agencije za nekretnine zadnjih su se dana prošle godine bavile uklanjanjem oglasa s portala koji ih prenose. Predstavnici agencija krajem tjedna održat će novi sastanak i zatražiti od Ministarstva graditeljstva preciznije tumačenje, a pomoć će zatražiti i od pravnih stručnjaka.

 

Prilagodba

Agencije za nekretnine, barem one koje drže do svojih klijenata, cijeli su prosinac potrošile na zvanje i obavještavanje prodavatelja da sada zaista moraju ishoditi energetski certifikat jer će u protivnom njihove nekretnine morati brisati iz oglasa. Sporna stavka Zakona je pritisak na agencije za nekretnine koje je zakonodavac stavio u položaj nekoga tko sada provodi Zakon, a to definitivno ne ide u opis posla posrednika.

 

Pozitivni utjecaj:
 

- kupci nekretnina će znati u koji energetski razred spada nekretnina koja im je interesantna,
- veći promet ovlaštenih energetskih certifikatora,
- banke će imati veći plasman zelenih kredita,
- investitori i vlasnici novijih nekretnina imati će prednost pred korištenim nekretninama koje nemaju certifikat.

 

Negativni utjecaj:
 

- neravnopravan položaj onih koji nemaju financijska sredstva za ishođenje energetskog certifikata,
- za kupce nekretnina izbor ponuđenih nekretnina se drastično smanjuje,
- oglašivačima koji su prisiljeni smanjiti ponudu nekretnina, ujedno se smanjuje promet i obujam posla, čime se gube i radna mjesta,
- trpi i državni proračun jer se ubire manje poreza na promet nekretnina, a povećava se ilegalno poslovanje i netransparentnost tržišta.

Na posrednicima je da se ponovo prilagode navedenom Zakonu i nastave poslovati u novim okolnostima. Smatramo, a i reakcije prodavatelja to potvrđuju, da ćemo se svi nakon prvotnog nesnalaženja kao i uvijek prilagoditi. Prodavatelji će ipak ishoditi energetske certifikate prije nego ponude na prodaju svoje nekretnine, komentira Diana Perger, licencirani posrednik u prometu nekretninama na portalu domosfera.hr.

 

Banka.hr

Najčitanije (7 dana)

Na Brgatu Trebinjac uhvaćen s gotovo 20 kilograma kokaina, sproveden u zatvor
Božićna radionica: Jesu li čarobne župske kuglice
Libertasove usluge mogu se produžiti u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja