Subota, 13. travnja 2024.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

EU bi mogla zabraniti ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda

04.04.2023.


Europska unija mogla bi zabraniti ugrađene kvarove i programirano zastarijevanje proizvoda za godinu-dvije, rekla je u Bruxellesu eurozastupnica Biljana Borzan, nakon što  je resorni odbor EP prihvatio reviziju prava potrošača.

 

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta izglasao je u utorak dokument „Osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju”. kojim se revidiraju postojeće direktive o pravima potrošača. O tome će EP glasati u travnju.

 

„Onda kreću pregovori između triju institucije: Parlamenta, Vijeća, Komisije. Ti će pregovori trajati nekoliko mjeseci i u njima će se definirati kad direktiva kreće u primjenu. To bude godinu-dvije, ovisi o tome koliko mijenja stvari u praksi”, rekla je Borzan, potpredsjednica europskih socijalista, koja je bila izvjestiteljica za spomenuti dokument. 

 

Izmjene postojećih direktiva predviđaju zabranu ugrađivanja komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i zabranu svih vrsta praksi koje mogu skratiti radni vijek uređaja.

 

Proizvođači često koriste argument da na taj način moraju proizvoditi „jer potrošači traže novi dizajn, nešto moderno”, rekla je Borzan. Borzan je kazala da to može shvatiti za mobitele jer su promjene u dizajnu i specifikacijama uređaja neprestane. 

 

"Ali da netko mijenja perilicu za rublje jer je izašla po novoj modi nekakva drugačija, to ne mogu vjerovati”, istaknula je Borzan.

 

Dokumentom se također predviđa zabrana lažnih tvrdnji o tome da uređaj ima određeni životni vijek ako to nije točno ili ako nije dokazivo.

 

„Danas možete staviti da perilica rublje pere ne znam koliko tisuća ciklusa, što uopće nije nešto što je utemeljeno na bilo kakvom istraživanju, nego proizvođač to vrlo lukavo stavlja u deklaraciju znajući da potrošači vole imati tu vrstu informacije pri kupovini”, pojasnila je Borzan.

 

Nešto više od 94 posto ispitanika iz Hrvatske smatra da bi uređaji trebali trajati duže, a 93,8 posto da kućanski aparati danas traju kraće nego prije 20 godina, pokazali su rezultati istraživanja koje je Borzan naručila.

 

(Hina) 

Najčitanije (7 dana)

KOJA TUGA: Roditelji došli na mjesto gdje su im sinoć poginula djeca
Ako idete na Elafite – rezervirajte Postiru
Policija objavila detalje prometne, poginuli brat i sestra


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja